Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


viruly_adriaan_-_biografie

Viruly, Adriaan

Biografie


Adriaan “Jons” Viruly (Breda, 5 januari 1905 – Amsterdam, 13 augustus 1986) was een Nederlands vlieger en schrijver.

Hij werd geboren als zoon van Jan Dionijs “Dio” Virulij, ambtenaar ter gemeentesecretarie, en Teuntje Antoinette Butner. Het gezin verhuisde in 1913 naar Westkapelle, waar zijn vader burgemeester werd. Viruly volgde de HBS. Daarna studeerde hij aan de Hogere Handelsschool.

In 1925 moest Viruly in militaire dienst en werd gelegerd op de heide van Soesterberg, waar de Luchtvaartafdeeling (LVA) van het Nederlandse leger was gevestigd. Na zijn opleiding tot reserve luitenant-waarnemer werd hij leerling-vlieger. Hij haalde in 1927 zijn Groot Militair Brevet en werd aangesteld als reserve-eerste-luitenant-vlieger. In 1927 trouwde hij voor de eerste maal, met Dina van Hattum (3 kinderen)

Op 1 mei 1931 trad Viruly in dienst bij de KLM als vlieger en al vrij snel daarna volgde zijn eerste vlucht naar het toenmalige Nederlandsch-Indië. Hij beschreef veel van zijn belevenissen in een aantal populaire boeken, zoals “We vlogen naar Indië” en “Als OK?….Draaien”. Tevens vertaalde hij het boek “Vol de Nuit” van zijn bevriende Franse vlieger/schrijver Antoine de Saint-Exupéryin het Nederlands.

Viruly was de gezagvoerder van de KLM Lockheed L-1049 Super Constellation PH-LKY “Triton”, die op 5 september 1954 nabij het vliegveld van Shannon verongelukte. Tegen Viruly worden geen tuchtmaatregelen genomen. Weliswaar is hij in zorgvuldigheid tekort geschoten, maar, gelet op het leed dat dit ongeval hem reeds heeft veroorzaakt en op het feit dat hiermee tevens een langdurige en verdienstelijke carrière is afgesloten, acht de Raad voor de Luchtvaart het verantwoord om van haar bevoegdheid maatregelen van tucht te nemen, geen gebruik te maken. Viruly sloot hierbij wel zijn loopbaan, met 19.000 vlieguren, af.

In 1955 trouwde hij met de actrice Mary Dresselhuys. Het echtpaar was goed bevriend met Wim Kan en Corry Vonk. Wim Kan vertelde ooit de anekdote dat Viruly hem gezegd zou hebben: “Ik lees veel boeken en tijdschriften, want daar leer je zoveel van. Alleen de artikelen over de luchtvaart sla ik over, want daar staan onjuistheden in.”

Viruly overleed in 1986 aan een hersenbloeding.

viruly_adriaan_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 20:57 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online