Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


uyl_bob_den_-_biografie

Uyl, Bob den

Biografie


uyl_bob_den.jpg

Jacob (Bob) den Uyl (Rotterdam, 27 maart 1930 - aldaar, 13 februari(/14 februari) 1992) was een Nederlands schrijver, vooral van korte verhalen, en jazztrompettist.

Levensloop
Den Uyl kwam uit een gereformeerd gezin waarvan de moeder uit Duitsland kwam. Zijn vader was politieagent.

Na de mulo-b te hebben doorlopen, deed hij MO-A Frans en Engels. Hij had diverse kantoorbanen alvorens hij zich in 1968 geheel op het schrijven toelegde. Van 1948 tot 1957 trad hij ook als jazztrompettist met verscheidene jazzorkesten op.

Eind jaren 50 riep hij psychiatrische hulp in om van het stotteren af te komen. Het bood hem weliswaar enig soelaas maar hij kreeg er bepaalde fobieën (straatvrees en eetangst) voor terug.

Nadat hij in 1963 al had gedebuteerd met Vogels kijken, verwierf hij pas grotere bekendheid met Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam uit 1975.

Vanwege veelvuldig gebruik van alcohol en kalmeringsmiddelen verslechterde eind jaren 80 zijn gezondheid. Begin 1992 overleed Bob den Uyl op 61-jarige leeftijd aan longemfyseem.

Beschrijving van zijn werk
Zijn schrijfstijl is ironisch en observerend, met als belangrijkste thema de zinloosheid en absurditeit van het bestaan. Zijn vroege werk bestaat vooral uit absurde verhalen. Later verschuift het zwaartepunt van zijn werk naar autobiografische verhalen, met name over zijn reizen (vaak per fiets) door de Nederland omringende landen.

Bob den Uyl debuteerde als schrijver met de verhalenbundel Vogels kijken (1963), waarvoor hij in 1966 de novelleprijs van de gemeente Amsterdam ontving. Met de verhalenbundel Een zachte fluittoon (1968) verwierf hij de Anna Blamanprijs en Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam (1975) werd bekroond met de Multatuliprijs. Andere succesvolle titels, waaruit onder meer de verhalen ontleend zijn van Het reizen vereist sterke zenuwen, zijn Een zwervend bestaan (1977), Vreemde verschijnselen (1978), De bloedende trein (1980), Opkomst & Ondergang van de Zwarte trui (1982), Een uitzinnige liefde (1986) en Het land is niet ondankbaar (1989).

De Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek werd in 2003 in het leven geroepen door de VPRO Gids. Aan de jaarlijkse prijs voor reeds gepubliceerde verhalen is een geldbedrag en een plastiek verbonden. De prijs werd in februari 2004 voor het eerst uitgereikt.

Terugkerende elementen in zijn werk zijn:

  • Zijn ervaringen als kind in de Tweede Wereldoorlog
  • Zijn gestuntel in het sociale verkeer en in de omgang met apparaten
  • De Eerste Wereldoorlog, waarin hij zich enorm had verdiept
  • Zijn liefde voor wielrennen
  • Zijn alcoholgebruik
  • De stad Rotterdam
  • Belevenissen in België
uyl_bob_den_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 21:04 (Externe bewerking)Er zijn 2 bezoekers online