Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


mrozek_slawomir_-_biografie

Mrożek, Sławomir

Biografie


Sławomir Mrożek (Borzęcin bij Krakau, 29 juni 1930) is een Pools schrijver, vooral bekend om zijn toneelwerk. Mrożek is ook een begaafd cartoonist.

Mrożek studeerde journalistiek en maakte in 1957 voor het eerst naam als literator met een aantal parodistische verhalen in feuilletonvorm, later gepubliceerd onder de titel De olifant. Met een onverbiddelijke logica belicht hij de absurde en hypocriete kanten van de maatschappij. Mrożeks parodistische, satirische en ook sterk absurdistische stijl is eveneens kenmerkend voor zijn bekendste toneelwerk, zoals De politie (1958), In volle zee (1961), Strip-tease (1961) en Tango (1964).

Mrożek werd in de jaren zestig een vooraanstaand persoon in het Poolse intellectuele leven, een non-conformist, die kritiek op de overheid niet uit de weg ging. Na het neerslaan van de Praagse opstand in 1968 en het aanhalen van de teugels door de overheid, vroeg hij politiek asiel aan in Frankrijk en vestigde zich in Parijs. Door middel van zijn werk bleef hij het communistische Poolse regime echter op de hak nemen, onder meer in het internationaal gelauwerde drama De ambassadeur (1981). Hij hekelt met name de fraseologie van de officiële propaganda en de ontkenning van ongevallige historische feiten.

Na een tijdlang door Europa te hebben gezworven en ook nog een tijdlang in Mexico te hebben gewoond, keerde Mrożek in 1996 terug naar Polen. Daar leeft en werkt hij nu nog steeds in Krakau.

Mrożeks verhalen (De olifant, 1964, herdruk 1980) en een aantal van diens toneelstukken (Een wonderbaarlijke nacht, Karel, Striptease, Slachthuis, Tango, De ambassadeur) werden ook in het Nederlands vertaald.

mrozek_slawomir_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 22:14 (Externe bewerking)Er zijn 9 bezoekers online