Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


morrien_adriaan_-_biografie

Morriën, Adriaan

Biografie


morrien_adriaan.jpg

Adriaan Morriën (Velsen, 5 juni 1912 - Amsterdam, 7 juni 2002) was een Nederlands dichter, essayist, vertaler en criticus.

Morriën debuteerde in 1935 met een gedicht in Forum. Zijn eerste dichtbundel (Hartslag) verscheen in 1939. Na de Tweede Wereldoorlog werkt hij vooral aan vertalingen, literaire beschouwingen en recensies voor onder andere Het Parool. Hij was een aantal jaar docent Frans en werkte bij het Instituut voor Vertaalkunde van de Universiteit van Amsterdam. Hij was betrokken bij de oprichting van het Fonds voor de Letteren. Als redacteur van een aantal literaire tijdschriften (onder andere Tirade), beoordeelde hij manuscripten. Ook was hij adviseur van de uitgeverijen Oorschot, G. A. van en Bezige Bij, De. Een aantal belangrijke schrijvers, onder wie Mulisch, Harry, Gerard Reve en Hermans, Willem Frederik, werden door hem 'ontdekt'.

Adriaan Morriën vertaalde onder meer werken van Albert Camus, Heinrich Böll, Sigmund Freud, Erich Kästner, Choderlos de Laclos (Les liaisons dangereuses), Guy de Maupassant en Pauline Réage (Histoire d'O).

Morriën was lid van het Republikeins Genootschap, maar toch werd hij in 1999 benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Morriën was de vader van twee dochters: de “kunstenaressen” Adriënne en Alissa Morriën, die sinds de jaren '80 samenwoonden met het echtpaar Marte Röling en Henk Jurriaans.

morrien_adriaan_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 22:14 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online