Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


moore_patrick_a._-_biografie

Moore, Patrick A.

Biografie


Patrick Alfred Caldwell-Moore (Pinner, 4 maart 1923) is een populaire Britse sterrenkundige die op de BBC The Sky at Night, het langst lopende televisieprogramma ooit, presenteert.

Levensloop
Sir Patrick Moore is voor het Britse publiek een beroemdheid en geniet grote erkenningnd die erin geslaagd is, hele generaties mensen in sterrenkunde te interesseren en deze wetenschap op een toegankelijke wijze tot bij het grote publiek te brengen. Daarnaast beschouwt men hem als aangename excentriekeling.

Moore, die tijdens het interbellum in een dorpje in Middlesex geboren was, diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Royal Air Force, waartoe hij werd toegelaten door over zijn leeftijd te liegen. Nadat zijn verloofde in de Tweede Wereldoorlog bij een bombardement om het leven kwam, is Moore altijd vrijgezel gebleven. Hij heeft inmiddels ruim 60 boeken over astronomie geschreven en is lid van de Royal Society. Voor zijn aanzienlijke inspanningen voor de popularisering van de sterrenkunde ontving hij een BAFTA.

In 1957 begon hij met de presentatie van The Sky at Night, een maandelijks, 20 minuten durend programma over diverse astronomische onderwerpen, zowel op hoog academisch niveau als met praktische tips voor de amateurastronoom. Dit programma loopt nog steeds en staat daarmee in het Guinness Book of Records. De meeste Britten kennen hem van dit programma, maar benevens The Sky at Night duikt hij geregeld in allerlei quizprogramma's en televisiespelletjes op, waar hij zijn deskundigheid als xylofonist tentoonspreidt. Het melodietje van The Sky at Night is steeds onveranderd gebleven: het is Het Kasteel uit de suite Pelleas en Melisande van Jean Sibelius. Moore is tevens een begiftigd autodidactisch componist en staat als een verwoed cricketfanaat bekend. In 1968 werd hij Officer of the British Empire en in 1988 Commander of the British Empire. Op verzoek van de kijkers werd hij in 2001 door Elizabeth II geridderd.

Sir Patrick Moore is daarenboven notoir vanwege zijn slecht gekamde haar en zijn handelsmerk, zijn monocle.

Op 7 maart 2006 is Sir Patrick Moore in het St Richard's Hospital in Chichester opgenomen wegens hartproblemen; men heeft hem een pacemaker ingeplant. Astronoom Chris Lintott, die reeds jaren een geregelde gast in het programma is, neemt soms de presentatie van Moore over, vooral wanneer het onderwerp (bijvoorbeeld een zonsverduistering ergens ter wereld) een grote verplaatsing vergt. Tot voor enkele jaren reisde Sir Patrick zelf voortdurend de wereld af.

Er is een planetoïde naar Sir Patrick vernoemd.

moore_patrick_a._-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 22:15 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online