Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


moorcock_michael_-_biografie

Moorcock, Michael

Biografie


michael_moorcock.jpg

Michael John Moorcock (Mitcham, Surrey, 18 december 1939) is een Britse schrijver en redacteur van sciencefiction en fantasy. Hij heeft daarnaast een aantal literaire romans gepubliceerd en werd bekend als uitgever van een striptijdschrift. Moorcock heeft ook samengewerkt met de Britse rockband Hawkwind en de Amerikaanse Blue Öyster Cult; hij schreef songteksten en heeft ook aan optredens meegedaan.

Hij werd redacteur van Tarzan Adventures in 1956 toen hij nog maar zestien jaar was. Als redacteur van het controversiële Britse SF-tijdschrift New Worlds van mei 1964 tot maart 1971 en van 1976 tot 1996, bevorderde Moorcock de ontwikkeling van de New Wave in SF, zowel in Groot-Brittannië als indirect in de Verenigde Staten.

In het jaar 1957 verkocht hij zijn eerste korte verhaal Sojan the Swordsman en een jaar later zijn eerste roman. Hij inspireerde zich in die tijd op schrijvers als Mervyn Peake, Kafka, Thomas Mann en Edgar Rice Burroughs. Een groot deel van zijn werken speelt in een “Multiversum”, met parallelle werelden waarin ontwikkelingen zich analoog maar niet identiek voltrekken. In al deze parallelle werelden komt dezelfde “Eeuwige Held” (Eternal Champion) voor, met als voorbeelden Elric en Hawkmoon, die een belangrijke rol spelen in het behouden van de balans in de strijd van orde tegen chaos.

Prijzen
Naast een aantal British Fantasy Awards heeft Moorcock de volgende belangrijke prijzen gewonnen:

  • 1957 Hugo Award voor het tijdschrift New Worlds
  • 1967 Nebula Award voor de roman Behold the Man
  • 1979 John W. Campbell Memorial Award voor Gloriana
  • 1979 World Fantasy Award voor Gloriana
  • 2000 World Fantasy Award voor zijn levenswerk
  • 2008 Damon Knight Grand Master Award
moorcock_michael_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 22:15 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online