Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


launspach_els_-_biografie

Launspach, Els

Biografie


Els Launspach (Arnhem 1951) is afgestudeerd in de Theaterwetenschap (Amsterdam 1981). Ze maakte deel uit van de redactie van Toneel Teatraal en schreef voornamelijk over theater. Na haar studie werkte ze voor toneelgroep Sater en organiseerde vier geënsceneerde discussies onder de naam De Bovenzaal in Mickery. Ze leerde toneelschrijven aan het Instituut voor Theateronderzoek van Jan Kassies. Naast haar werk als theatercriticus en dramaturg was zij voorzitter van de commissie Toneel van De Amsterdamse Kunstraad en volgde seminars scenarioschrijven bij NOS-Santbergen, Femi en het Binger Film Instituut.

In 1989 richtte Els Launspach samen met anderen Het Nederlands Scenario op en voerde de eindredactie van deze reeks, waarin per boek een compleet scenario werd gepubliceerd. Ze was scenarioschrijver voor Stadtklinik (team Novalis) en voor De Aanklacht van de AVRO (Het Smalhoekziekenhuis). Daarnaast was zij gedurende tien jaar adviseur tv-drama bij het Stimuleringsfonds voor Culturele Omroepproducties.

Els Launspach heeft diverse essays gepubliceerd, over Antony and Cleopatra van Shakespeare (De Gids), Lulu van Wedekind (Lust & Gratie) en de mimetische theorie (Documenta). Daarnaast schrijft ze fictie en geeft lezingen. Sinds 1994 is doceert ze Griekse tragedie en Shakespeare aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

launspach_els_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 22:34 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online