Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


jungleboek_the

Titel: The Jungleboek

Originele titel: -

Nederlandse/Belgische titel: Jungleboek

Uitgebracht: Nederland, 19 december 1968 (English version) / 20 december 1979 (Dutch version) / België, 20 december 1968 (Gent)

Genre: Animatie - Fantasy / Avontuur - Familie | 78 min. | AL |

Productiemaatschappij: Walt Disney Pictures Productions | Budget: $4,000,000 (geschat)

Oorspronkelijk uitgebracht: USA, 18 oktober 1967

Regisseur:
=Reitherman, Wolfgang

Auteur(s) | Bedenker(s):
=Clemmons, Larry / Wright, Ralph

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -


Acteurs / Stemmen o.a.:
= Harris, Phil - (Baloo the Bear (voice)
= Prima, Louis - (King Louie of the Apes (voice)
= Cabot, Sebastian - (Bagheera the Panther (voice)
= Reitherman, Bruce - (Mowgli the Man Cub (voice)
= Sanders, George - (Shere Khan the Tiger (voice))


Korte inhoudsopgave:
Het verhaal speelt zich af in de jungle van India. Op een dag vindt de zwarte panter Bagheera een verlaten mensenbaby in een mandje. Omdat het dichtstbijzijnde mensendorp te ver weg is, brengt hij de baby naar een roedel wolven. Het kind wordt door hen geaccepteerd en opgevoed. Ze geven hem de naam Mowgli.

Jaren later komt aan Mowgli’s onbezorgde leven bij de wolven een einde wanneer de tijger Shere Khan terugkeert in de jungle. Shere Khan heeft een gruwelijke hekel aan mensen en wil Mowgli vermoorden. Voor zowel Mowgli’s eigen veiligheid als die van de roedel wordt besloten dat hij terug moet naar de mensen. Bagheera biedt aan om Mowgli naar een mensendorp te brengen.

Mowgli is echter niet van plan de jungle te verlaten, zelfs niet na een bijna fatale ontmoeting met de slang Kaa. Wanneer Bagheera er op den duur genoeg van heeft en Mowgli achterlaat, loopt deze de beer Baloe tegen het lijf. Die besluit Mowgli onder zijn hoede te nemen en hem te leren als een beer te leven. Het gaat fout wanneer Mowgli wordt ontvoerd door een groep apen onder leiding van Koning Louie. Louie wil dat Mowgli hem het geheim om vuur te maken leert. Bagheera en Baloe spannen samen om Mowgli te redden. Nadien overtuigt Bagheera Baloe dat het voor Mowgli echt beter is als hij de jungle verlaat.

Wanneer Mowgli hoort dat ook Baloe hem terug naar de mensen wil brengen, voelt hij zich verraden en vlucht weg. Hij belandt in een kaal landschap waar hij een groep gieren ontmoet. Deze gieren zijn gebaseerd op de Beatles. Hier komt hij tevens oog in oog te staan met Shere Khan. Baloe arriveert net op tijd om Mowgli van Shere Khan te redden. Mowgli kan Shere Khan uiteindelijk verjagen met een brandende tak.

Nadien brengt Baloe Mowgli naar het mensendorp. Mowli’s eerdere opvattingen over het verlaten van de jungle veranderen spontaan wanneer hij een meisje uit het dorp ziet, en verliefd op haar wordt. Hij volgt haar terug het dorp in.

Opmerkingen:

Info:
Jungle Boek (originele titel The Jungle Book) is een Amerikaanse tekenfilm uit 1967, geproduceerd door Walt Disney en geregisseerd door Wolfgang Reitherman. De film ging in première (in de V.S.) op 18 oktober 1967. Het is de 19e avondvullende film van Disney. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rudyard Kipling.
Dit is de laatste tekenfilm waar Walt Disney persoonlijk aan meewerkte. Hij stierf tijdens de productie.


jungleboek_the.txt · Laatst gewijzigd: 2019/02/05 11:40 door predikerEr zijn 6 bezoekers online