Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


johan_en_de_alverman

Titel: Johan en de Alverman

Nederlandse/Belgische titel: -

Uitgebracht: Nederland, 2 oktober 1966 / België, 23 oktober 1965

Genre: Fantasie/Avontuur/Komedie | 480 min. | jaar |

Productiemaatschappij: Productiemaatschappij onbekend - TV serie (1965–1966) | Budget:

Oorspronkelijk uitgebracht: België, 23 oktober 1965 - (16 episodes)

Regisseur:
Rouffaer, Senne - Struys, Bert

Auteur(s) | Bedenkers(s):
Jeuninckx, Karel - Vermeulen, Lo

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -


Acteurs / Stemmen o.a.:
= Aendenboom, Frank - (Johan Claeszoon)
Winkler, Fanny - (Tante Liezelotje)
= Cassiers, Jef - (Alverman)
= Bergmans, Rosemarie - (Rosita de Bobadila)
Ravet, Ward de - (Oom Willem)


Korte inhoudsopgave:
Het verhaal speelt zich af rond 1650. De jonge pas afgestudeerde chirurgijn Johan Claeszoons (Frank Aendenboom) ontmoet in het Nekkersbos een vreemd mannetje dat niet kan praten (of dat, naar later blijkt, een onverstaanbare taal spreekt). Hij deelt met het mannetje een stuk worst. Dat is het begin van een grote vriendschap. Het mannetje is een alverman (Jef Cassiers), die door Koning Alberik uit de wereld Avalon is verbannen naar de wereld der mensen als straf voor zijn nieuwsgierigheid. Hij mag pas terug naar zijn volk als hij iets kan meebrengen dat van nut kan zijn voor het hele volk van Avalon. Zijn magische fluit en zijn toverring Fafifoerniek komen bij zijn avonturen goed van pas.

Vrij snel krijgt de Alverman in de wereld van de mensen de gevreesde ziekte die voor Alvermannen altijd fataal afloopt. De chirurgijn Johan gaat op zoek naar een geneesmiddel voor zijn vriend. Johan en het mannetje krijgen ook te maken met Don Cristobal de Bobadilla, die oorspronkelijk helemaal niet van adel was, maar “Suyckerbuyk” heette toen hij fortuin maakte als kaper, waarna hij zich een adellijke titel had aangemeten. Don Cristobal heeft een mooie dochter Rosita (Rosemarie Bergmans), waarop Johan verliefd wordt. Zijn rivaal, de sluwe aan lager wal geraakte en immer in geldnood verkerende jonkheer Guy De Sénancourt (Alex Cassiers) probeert Rosita vergeefs voor zich te winnen. Don Cristobal die De Sénancourt als toekomstige schoonzoon hoger inschat, omdat die nu eenmaal van adel is, zet zijn dienstknecht in, de woeste Indiaan Otorongo, om Johan uit de buurt van Rosita te houden. Hij gaat zelfs zover zijn eigenzinnige dochter in de toren van zijn kasteel op te sluiten. Maar Rosita ontsnapt met de hulp van Johan, die Otorongo weet uit te schakelen. Uiteindelijk valt Guy de Sénancourt in ongenade omdat hij faalt in een poging om Don Cristobal te bedriegen.

Johan, die de Sénancourt ontmaskert, komt in de gunst van Don Cristobal, die hem zelfs Otorongo ter beschikking stelt om samen op zoek te gaan naar een dik geneeskundig boek dat door rondtrekkende zigeuners werd gestolen. Dat boek bevat immers het recept voor een geneeskrachtige drank die de alverman kan redden en waarmee die naar Avalon zal kunnen terugkeren; dat geneesmiddel is het ideale geschenk voor zijn volk. Johan trouwt met de mooie Rosita. (De acteur Frank Aendenboom trouwde overigens ook in het echt met zijn tegenspeelster.)

Opmerkingen:

Info:
Johan en de Alverman was een Vlaamse jeugdtelevisieserie uit 1965 die geschiedenis en fantasie-elementen vermengde.


johan_en_de_alverman.txt · Laatst gewijzigd: 2018/09/16 22:51 door predikerEr zijn 8 bezoekers online