Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


inspector_gadget

Titel: Inspector Gadget

Originele titel: -

Nederlandse/Belgische titel: -

Uitgebracht: Nederland, 30 september 1984 / België, -

Genre: Animatie - Science Fiction / Fantasy / Aktie / Komedie | 30 min. | .. jaar

Productiemaatschappij: DIC Entertainment | TV Serie (1983–1986) | Budget:

Oorspronkelijk uitgebracht: USA, 12 september 1983

Regisseur:

Auteur(s) | Bedenker(s):
= Chalopin, Jean, = Heyward, Andy, Bianchi, Bruno

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -


Acteurs / Stemmen o.a.:
= Adams, Don - (Gadget / 86 episodes, 1983-1985)
= Durand, Luc - (Gadget (French version) / 86 episodes, 1983-1985)
Welker, Frank - (Brain / 80 episodes, 1983-1985)
= Francks, Don - (Big M.A.D Agent / 65 episodes, 1983)
= Hennessey, Dan - (Chief Quimby / 65 episodes, 1983)
= Duffell, Greg - (M.A.D Agent / 65 episodes, 1983)


Korte inhoudsopgave:
Serie over Inspector gadget een onhandige samensmelting van mens en machine. De Inspector woont in de stad Metro city. In het lichaam van Inspector Gadget zijn allemaal Gadgets verwerkt. Het nadeel van de gadgets is dat deze nagenoeg nooit werken. Omdat Inspector Gadget erg onhandig is lost Penny het nichtje van Inspector Gadget vaak de missie op door middel van haar computer boek. Ze kan met haar computerboek op afstand mechanisch apparaten besturen. Penny en haar hond Brain houden Inspector Gadget goed in de gaten en schieten hem te hulp als hij weer eens in de problemen zit.

Opmerkingen:
De herkomst van de gadgets en de reden waarom ze zijn ingebracht in Inspector Gadgets lichaam zijn onbekend. Enkel zijn maker, Professor von Slickstein, is bekend en hij speelt mee in enkele afleveringen. De meeste gadgets zijn te activeren door hun naam te roepen voorafgaand met de woorden “Go go”. Zo worden zijn armen bijvoorbeeld uitgerekt door “Go go Gadget arms” te roepen. Meestal werken de gadgets niet naar behoren, of worden de verkeerde geactiveerd.

De serie kent 86 afleveringen in twee seizoenen. Alle afleveringen volgen een zeker basisplot. De verschillende afleveringen kennen weinig variatie binnen dit plot:

Gadget, Penny en Brain doen een familieactiviteit, totdat deze wordt verstoord door Chief Quimby, onherkenbaar vermomd in een binnen de omgeving passend kostuum.

Quimby geeft Gadget een geheime missie via een papiertje, dat zal ontploffen nadat het gelezen is, een parodie op de televisieserie Mission Impossible. Door Gadgets onhandigheid ontploft het papiertje altijd in het gezicht van Quimby.

Dr. Claw, die het hele gebeuren heeft gadegeslagen op zijn computer, openbaart zijn plan en geeft zijn volgeling(en) de opdracht dit uit te voeren. Meestal is dit een plan om iets te stelen of iemand te ontvoeren, of om Gadget te elimineren.

Inspector Gadget stuntelt door zijn missie, meestal zonder door te hebben wat er nu eigenlijk om hem heen gebeurt. Over het algemeen ziet hij behulpzame vrienden aan voor leden van MAD.

Penny stuurt Brain achter Gadget aan, zodat deze ervoor kan zorgen dat haar oom niet gewond of in de problemen raakt. In een vermomming volgt de hond Gadget, die zijn eigen huisdier nooit herkent. Meestal merkt hij Brain zelfs aan als hoofdverdachte in zijn onderzoek en besteedt hij een groot gedeelte van de tijd aan het achtervolgen van Brain, waarbij hij soms zelfs de MAD-leden te hulp schiet. Mocht Gadget in gevaar komen, zorgt Brain er meestal voor dat het gevaar wordt afgewend. Meestal raken hierdoor wel Brain en de MAD-leden in de problemen, maar Gadget overkomt zelden iets. Als Gadget iets gebeurt, is dat meestal zijn eigen schuld of die van zijn blunderende gadgets.

Penny lost, veelal met behulp van haar computerboek, de misdaad op. Ze raakt hierbij vaak gevangen, waarna ze weer ontsnapt.

Inspector Gadget krijgt alle eer voor het oplossen van de misdaad, ook al is zijn aandeel in het oplossen van de misdaad nihil en doen Brain en Penny al het werk. Hun bijdrage in de goede afloop wordt door niemand vermoed.
Aan het einde van de aflevering volgt een goede tip, zoals gebruikelijk was in kinderseries uit de jaren tachtig.

De meeste actie speelt zich af in Gadgets woonplaats, Metro City, en waarschijnlijk is Gadget onderdeel van de politie van deze stad. Toch leiden zijn missies hem naar alle uithoeken van de wereld.

Info:
Inspector Gadget is een Amerikaanse animatieserie over de gelijknamige onhandige detective. Inspector Gadget is een cyborg met verscheidene “gadgets” in zijn lichaam verwerkt. Zijn belangrijkste vijand is Dr. Claw, de leider van de misdaadorganisatie MAD (een acroniem voor Mean And Dirty).

De originele serie liep van 1983 tot 1986, en was de eerste tekenfilmserie van DIC Entertainment, die gelijktijdig aan meerdere zenders is verkocht. De serie kende meerdere spin-offs, waaronder enkele animatieseries, een computerspel en twee live-action films.


inspector_gadget.txt · Laatst gewijzigd: 2019/02/02 21:34 door predikerEr zijn 3 bezoekers online