Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


flanders_john_-_biografie

Flanders, John

Biografie


Raymundus Joannes de Kremer of Raymond Jean de Kremer (Gent, 8 juli 1887 – 17 september 1964) was een Vlaams schrijver, die onder de pseudoniemen Ray, Jean en John Flanders honderden fantastische verhalen publiceerde. Hij schreef zowel in het Nederlands als in het Frans. Zijn moeder was de zus van de Gentse socialistische voorman Edward Anseele.

Onder de naam John Flanders is hij vooral bekend als schrijver van Nederlandstalige jeugdboeken en medeauteur van de reeks Vlaamse Filmpjes (uitgeverij Altiora Averbode). Later zal bij diezelfde Filmpjes ook een John Flandersprijs ter waarde van 2000 euro gegeven worden voor beloftevolle schrijvers. Ook voor de Franstalige tegenhanger van de Filmpjes, Presto Films, schrijft hij heel wat verhalen.

Toch oogstte hij het meeste succes in Frankrijk onder de naam Jean Ray waar zijn magisch-realistische roman Malpertuis (1955) uitgegeven wordt in de reeks “Présence du Futur” naast werk van onder andere Bradbury, Ray en Lovecraft, H. P..

In België krijgt hij onder de naam Jean Ray pas erkenning na de publicatie van een bloemlezing met zijn beste fantastische verhalen en griezelverhalen in 1961.

De fantastische sfeer in zijn werken doet denken aan de etsen van de Gentenaars Jules De Bruycker en Frits Van den Berghe. Zijn koppeling aan het onderbewuste geeft ons indrukken van het werk van Salvador Dalí en aan de helse visioenen van Jeroen Bosch (bijvoorbeeld zijn verhaal Griezelen). John Flanders geloofde in de Vierde dimensie (is ook de naam van een verhaal van hem): een krachtveld dat de andere drie klassieke dimensies doorkruist.

Harry Kümel verfilmt in 1972 “Malpertuis”. Een zeeman erft het huis van zijn oom. In het huis blijken de vroegere goden van de mythische berg Olympos te wonen. De overtuiging van een aantal gelovigen houdt hen in leven. Maar is de zeeman zelf nog wel bij zijn verstand? Op het witte doek geven onder andere Orson Welles, Mathieu Carrière, Susan Hampshire, Michel Bouquet, Jean-Pierre Cassel, Sylvie Vartan gestalte aan de figuren van Jean Ray. Hubert Lampo, boegbeeld in Vlaanderen van het magisch-realisme, zal het oorspronkelijk in het Frans geschreven Malpertuis vertalen in het Nederlands.

Zodanig was de auteur steeds met fantasie bezig, dat men niet altijd wist of de informatie over hemzelf wel klopte of gefantaseerd was. Zijn bijzonder sfeervolle en accurate beschrijvingen van steden, landen en het zeemansleven, waar hij nooit zelf geweest was of deel van uitgemaakt had, hielden de twijfel rond zijn echte leven in stand.

Rond deze fascinerende figuur werd na zijn overlijden ook een Vriendenkring opgericht die regelmatig samenkwam om zijn werk te bespreken, onderzoeken en verdere raadsels op te lossen.

Naast John Flanders en Jean Ray gebruikte deze rasverteller nog wel verschillende andere pseudoniemen, maar deze twee zijn zeker de voornaamste.

flanders_john_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:21 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online