Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


eykman_karel_-_biografie

Eykman, Karel

Biografie


Karel Eduard Eykman (Rotterdam, 1 maart 1936) is een Nederlandse schrijver van kinderboeken, dichter en tevens schreef hij liedjes.

Loopbaan
Na zijn gymnasium ging hij van 1956 tot 1962 theologie studeren aan de Universiteit van Utrecht. Hij trouwde met sociologe Pauline Heynsius.

Eykman werkte vervolgens als jeugdpredikant, eerst in Rotterdam en daarna in Amsterdam. Vanaf 1966 verwierf hij landelijke bekendheid met zijn bijbelverhalen op televisie. Als lid van het Schrijverscollectief werkte hij mee aan tv-programma's als De Stratemakeropzeeshow, De Film van Ome Willem, Het Klokhuis en Sesamstraat. Van 1977 tot 1987 was hij redacteur van de Blauw Geruite Kiel, de jeugdbijlage van Vrij Nederland waarin hij dichters lanceerde als Remco Ekkers, Ted van Lieshout en Wiel Kusters.

Eykman wil met zijn verhalen en gedichten de lezers inzicht geven in wat er rondom hen gebeurt zodat ze weerbaarder worden. Daarom plaatste hij de bijbelverhalen in een modern kader. Op die manier maakte hij de boodschap, God kiest voor de uitgestotene, herkenbaarder. In zijn jeugdromans legt hij de nadruk op persoonlijke ervaringen van de hoofdpersonen. Ook daarin kiest hij altijd partij voor belaagde jongeren.

Eykman hanteerde een ongekuiste stijl met veel uitdrukkingen uit de jongerentaal. Naam verwierf Eykman ook als dichter en liedjesschrijver. Hij dicht zowel voor kleuters als voor kinderen en tieners. Net als in zijn verhalen verwoordt hij herkenbare gevoelens in een eenvoudige taal die aansluit bij de spreektaal en wil hij zijn lezers helpen met hun problemen.

De basisschool in Amstelveen werd vernoemd naar Eykman.

eykman_karel_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:27 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online