Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


eiland_van_dr._moreau_het
Boektitels: E > - 001 t/m 100

Titel: Het eiland van Dr. Moreau
Originele titel: The Island of Dr. Moreau (1896)

Subtitel: -
Afwijkend titelblad: -
Officiële 1e publicatie:

Auteur:

Wells, Herbert George
Vertaling: Annemarie Kindt
Omslag ontwerp: Groenendaal, Paul | Omslag illustratie: Thole, Karel
Binnenwerk illustratie(s): -

Uitgever (jaar): A. W. Bruna & Zoon, Utrecht/Antwerpen - Wit Beertje SF 109 (1980)
Redactie:
Druk: 1e | Uitvoering: Paperback\ Soort: Roman | Pagina's: 171
Genre: Science Fiction

ISBN: 90-229-9109-1
Opmerkingen:


Strip als: -
Hoorspel als: - | Luisterboek als: -
Film als: Island of Dr. Moreau, The | Island of Dr. Moreau, The - (II) | TV Serie als: -


Korte inhoudsopgave:
In het boek wordt een gevonden verslag beschreven, van een zekere Edward Prendick die beweert een eiland bezocht te hebben waar vreemde experimenten plaatsvonden. Er wordt gesteld dat niet bepaald kan worden om welk eiland het hier gaat en of het betreffende eiland überhaupt bestaat. Hierna volgt de tekst van het verslag.

Edward komt door een samenloop van omstandigheden op een eiland in de Indische Oceaan terecht. Hier blijkt de verdwenen bioloog Dr. Moreau te wonen. Deze geniale maar uiterst omstreden bioloog is destijds gevlucht uit Engeland omdat hij verboden experimenten had uitgevoerd. Hij leeft hier samen met zijn assistent Montgomery en hebben een lab waar ze met dieren experimenteren.

Terwijl Edward over het eiland zwerft ontdekt hij vreemde wezens. Ze lijken op een kruising tussen mensen en dieren. Deze wezens leven in een apart dorp in het oerwoud. Ze blijken te kunnen spreken en doen hun best om zich zo menselijk mogelijk te gedragen. Toch hebben ze een sterke drang om dierlijk gedrag te vertonen maar ze houden elkaar in het gareel. Wanneer een wezen zich dierlijk gedraagt, door bijvoorbeeld op handen en voeten te gaan lopen of dierengeluiden te maken wordt deze ter behandeling meegenomen naar het lab van de dokter, waar ze erg bang voor zijn. Edward ontdekt dat deze wezens Moreau als een God vereren.

Edward spreekt vervolgens met Dr. Moreau. Deze legt uit dat hij in zijn laboratorium een operatiekamer heeft waarin hij dieren tot mensen ombouwt. De dieren moeten in het gareel gehouden worden en mogen absoluut nooit bloed drinken aangezien ze dan zeer gevaarlijk zullen worden. Dat de dieren zonder verdoving worden geopereerd vindt de dokter niet erg. Volgens hem is hun reactie op pijn slechts een door de natuur ingebouwde functionaliteit maar hebben ze er eigenlijk geen last van.

Op een dag gaat het mis. Moreau is bezig me een operatie aan een tijger. deze is niet goed vastgebonden en de dokter wordt aangevallen. Hierna gaat alles mis. Moreau en Montgomery worden gedood en het lab gaat in vlammen op.

Nu neemt Edward de leiding over de wezens over en probeert zich uit alle macht staande te houden. Langzaamaan nemen de wezens hun oude gedrag weer over en na verloop van tijd gaan ze Edwards gezag negeren. Kennelijk kon het menselijke gedrag alleen in stand gehouden worden door de wezens niet alleen te onderwerpen maar moesten ze ook eens in de zoveel tijd een corrigerende operatie ondergaan. Alleen een wezen dat uit een hond is voortgekomen blijft hem nog lange tijd trouw. Edward merkt dat hij steeds meer gevaar begint te lopen. Hij probeert uit de buurt van de wezens te blijven want hij beseft dat ze hem meer en meer als prooi gaan zien.

Dan komt de redding. Op een dag spoelt een sloep met twee overleden schipbreukelingen aan. Hij sleept de lijken het strand op, en gaat er vervolgens vandoor met de boot. Hij ziet hoe de wezens van de lijken beginnen te eten. Edward wordt uiteindelijk opgepikt door een schip. Bang dat hij voor gek zal worden verklaard, houdt hij het verhaal over het eiland voor zich. Terug in Engeland begint hij zich steeds minder op zijn gemak te voelen onder de mensen, daar hij diep van binnen vreest dat ook zij beestvolk zijn. Daarom trekt hij zich in stilte terug, en gaat zich bezighouden met astronomie.


Herdruk(ken):
Titel: Het eiland van Dr. Moreau
Uitg.: A. W. Bruna Uitgevers B.V., Utrecht (1997)
Afwijkend titelblad: -

Vertaling: Kindt, Annemarie
Omslag ontwerp: … | Omslag illustratie:
Binnenwerk illustratie(s): -

Druk: …e | Pagina's: 158
Uitvoering:
ISBN: 90-229-8327-7
Opmerkingen:


Titel: Het eiland van Dr. Moreau
Uitg.: A. W. Bruna Uitgevers B.V., Utrecht - Zwarte Beertjes Thriller 2694 (1998)
Afwijkend titelblad: -

Vertaling: Kindt, Annemarie
Omslag ontwerp: … | Omslag illustratie:
Binnenwerk illustratie(s): -

Druk: …e | Pagina's: 158
Uitvoering:
ISBN: 9789044926941
Opmerkingen:


eiland_van_dr._moreau_het.txt · Laatst gewijzigd: 2019/02/02 22:16 door predikerEr zijn 5 bezoekers online