Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


eastwood_clint_-_biografie

Eastwood, Clint

Biografie


clint_eastwood.jpg

Clinton (Clint) Eastwood (San Francisco, 31 mei 1930) is een Amerikaans filmacteur, filmproducent, filmregisseur en politicus. Hij heeft in diverse grote films gespeeld en later ook zelf grote films geregisseerd en geproduceerd. Verder heeft hij zich op latere leeftijd in de politiek begeven, onder andere als burgemeester.

De acteur
In 1955 debuteerde hij als acteur in de film Francis in the Navy, maar echt bekend werd hij vanwege zijn rol van Rowdy Yates, een tweede voorman-veedrijver, in de televisieserie Rawhide (1959-1966). Daarmee was voorlopig de richting van zijn carrière gezet: Eastwood kwam tot bloei in de western. Hij werd wereldberoemd dankzij 1964 A Fistful of Dollars (1964), zijn eerste samenwerking met regisseur Sergio Leone. Met twee delen werd dit succes verlengd: eerst met For a Few Dollars More (1965), daarna in 1966 met The Good, the Bad and the Ugly, die volgens velen strijdt om de titel beste western ooit met een andere Leone-klassieker: Once upon a Time in the West (waarin Eastwood overigens niet meespeelde).

De personages die hij in de spaghettiwesterns (en later ook in de politiefilms) uitbeeldde zijn onverzettelijk en hebben gevoel voor droge humor. Zijn vertolkingen zijn hierdoor ook iconisch geworden: Een lange gestalte, grimmig gezicht en peinzende ogen, een smeulend sigaartje in een mondhoek, loopt met soepele, trage, tred als een panter door de scènes van de spaghettiwesterns, ondertussen met achteloze snelheid zijn Colt45 hanterend.

In 1971 heeft Eastwood zijn rol voor naamloze cowboy laten varen en speelde hij op het witte doek de keiharde politieagent Harry Callahan in Dirty Harry. De film Dirty Harry was geïnspireerd op de jacht op de beruchte Scorpio Killer. Tot en met 1988 verschenen er in totaal vijf films waarin Dirty Harry ten tonele werd gevoerd. Tussendoor speelde hij nog in diverse andere films.

Ook probeerde Eastwood een andere kant van zijn acteertalent te laten zien en werkte hij mee aan films met een komische inslag, zoals deels musical deels film Paint Your Wagon, en in de komedies Every Which Way But Loose, Any Which Way You Can en de zelf geregisseerde film Bronco Billy.

Clint Eastwood is zeer muzikaal en kan goed gitaar en piano spelen. In de film City Heat laat hij zien dat hij piano kan spelen. Daarnaast maakte hij een aantal biografische films over beroemde jazzmuzikanten o.a. over Charlie Parker in de film Bird. Zijn film Piano Blues droeg hij op aan Pinetop Perkins, Fats Domino en Dave Brubeck.

De regisseur
Dat Clint Eastwood als regisseur meer dan 25 films heeft gemaakt en daarvoor veel Oscars heeft gekregen is een feit. Hij hoort hierdoor bij de grootste Amerikaanse filmregisseurs.

In 1992 verbaasde Eastwood velen met de door hem geregisseerde film Unforgiven. Hoewel Eastwood al in 1971 zijn regiedebuut maakte met Play Misty for me, werd Unforgiven zijn voorlopige hoogtepunt: hij won de grote Oscars voor beste film en beste regie.

In 2005 won hij een tweede Oscar als beste regisseur voor Million Dollar Baby. Niemand anders won deze Oscar ooit op die hoge leeftijd (74 jaar).

In bijna alle films die hij regisseerde speelt hij zelf ook de hoofdrol.

De politicus
Van 1986 tot 1988 was hij onafhankelijk burgemeester van Carmel-by-the-Sea in Californië. Vanaf 2002 was hij vicevoorzitter van de park- en recreatiecommissie van Californië; zijn termijn eindigde in 2008.

eastwood_clint_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:33 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online