Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


dafoe_willem_-_biografie

Dafoe, Willem

Biografie


William (Willem) J. Dafoe (Appleton, 22 juli 1955) is een Amerikaans acteur. Hij werd voor zowel zijn rol in Platoon (1986) als die in Shadow of the Vampire (2000) genomineerd voor de Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol. Meer dan tien andere filmprijzen werden hem ook daadwerkelijk toegekend, waaronder een Golden Satellite Award (voor Shadow of the Vampire).

Vroege jaren
Hij werd geboren in Appleton als jongste van acht kinderen. Zijn geboortenaam was William Dafoe, maar hij veranderde dit in “Willem”. Hij wilde hiermee voorkomen dat mensen hem “Billy” zouden noemen. Nadat hij was geslaagd aan de Appleton East High School ging hij drama studeren aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, waar hij mee stopte om deel te nemen aan de nieuwe avant-garde groep Theatre X.

Na vier jaar met Theatre X getoerd te hebben in de Verenigde Staten en in Europa, verhuisde hij naar New York en nam hij deel aan de Performance Group, waar hij regisseur Elizabeth LeCompte ontmoette. Met haar richtte hij de Performance Group opnieuw in en zocht hij leden voor The Wooster Group.

Carrière

Zijn filmcarrière begon in 1981, toen hij een rol kreeg in Heaven's Gate, maar zijn rol werd tijdens de bewerking uit de film geknipt. Een jaar later was hij te zien als de leider van een motorbende in The Loveless (later zou hij een vergelijkbare rol hebben in Streets of Fire), maar zijn doorbraak maakte hij met zijn rol als Sergeant Elias in de film Platoon uit 1986.

In 1992 stelde hij enkele fans teleur met zijn rol in het erotische drama Body of Evidence waarin ook Madonna te zien was. In deze film verscheen hij helemaal naakt en geeft hij, in een beroemd geworden scène, Madonna cunnilingus op een parkeerplaats.

Hij werkte regelmatig als model in een Prada-campagne in 1990. In 2004 leende hij zijn stem voor het zeer succesvolle James Bond-spel Everything or Nothing waarin hij te horen is als de schurk Nikolai Diavolo.

In 2007 speelt hij de NYPD detective Stan Aubray die op jacht is naar een seriemoordenaar in de thriller Anamorph, waarin ook Scott Speedman en Peter Stormare te zien zijn. Ook is hij dan te zien in Mr. Bean's Holiday samen met Rowan Atkinson.

Privéleven

Dafoe ontmoette regisseur Elizabeth LeCompte tijdens de Performance Group. Ze kregen een relatie en in 1982 werd hun zoon Jack geboren. Op 25 maart 2005 trouwde hij met de Italiaanse regisseur en actrice Giada Colagrande.

Hij is mede-eigenaar van een restaurant met vriend en acteur John C. McGinley.

dafoe_willem_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:52 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online