Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


daele_henri_van_-_biografie

Daele, Henri van

Biografie


Van Daele studeerde pers- en communicatiewetenschappen aan de universiteit van Gent en werkte lange tijd als eindredacteur van het tijdschrift van de LBC. Sinds 1993 was hij voltijds schrijver.

Op 16-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste verhaal in de serie Vlaamse Filmpjes. Tijdens zijn studies schreef hij er nog een tiental en ook veel cursiefjes. Zo scherpte hij zijn pen. Uiteindelijk zou hij een indrukwekkend en gevarieerd oeuvre bij elkaar schrijven met meer dan 150 boeken voor kinderen en volwassenen.

Na een aantal avonturenverhalen en sprookjes begon hij in de jaren '80 met een reeks verhalen over zijn eigen kindertijd, die een kleurrijk beeld geven van het leven in een Vlaams dorp in de jaren '50. Hiermee was zijn naam voorgoed gevestigd.

Van Daele schreef ook historische romans. In 'Woestepet' vertelt hij over het Vlaamse dorp Krekenlaar tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. 'Van Bastille tot Boerenkrijg' is dan weer een non-fictie-werk. Daarnaast heeft hij ook bestaande, klassieke verhalen als 'Tijl Uilenspiegel', 'Tom Sawyer' en “Reinaert de vos” herwerkt en boeken van buitenlandse auteurs vertaald.

Soms liet hij zijn fantasie de vrije loop in vrolijke, gekke en 'fantastische' boeken als 'Heksje Paddenwratje' of 'Glamp!', waarin heel wat sprookjeselementen zijn verwerkt. Ook zijn bewerkingen van klassieke prinsen- en prinsessensprookjes zijn legendarisch, alsook zijn boeken over het koningshuis.

In 1983 kreeg Van Daele de Staatsprijs voor 'Pitjemoer', het boek over zijn grootvader. Er volgde nog een reeks bekroningen in binnen- en buitenland.

Henri Van Daele overleed op 20 december 2010 op 64-jarige leeftijd.

daele_henri_van_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:52 (Externe bewerking)Er zijn 2 bezoekers online