Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


cussler_clive_-_biografie

Cussler, Clive

Biografie


Clive Cussler (Aurora (Illinois), 15 juli 1931) is een Amerikaans schrijver van avonturenromans. Wereldwijd verkocht hij meer dan 125 miljoen boeken.

Levensloop

Cussler groeide op in Alhambra, Californië. Voordat hij dienst deed in de Koreaanse Oorlog als vliegtuigtechnicus, zat hij nog twee jaar op school op het Pasadena City College. Na zijn ontslag werd hij tekstschrijver en later reclamemaker voor radio en tv. Daarmee behaalde hij verschillende onderscheidingen.

In 1965 begon hij te schrijven aan zijn eerste boek, dat uiteindelijk in 1973 uitkwam. Hier kwam Dirk Pitt ook in voor, die in veel meer boeken van hem zou verschijnen. Later nam Kurt Austin als nieuwe hoofdpersoon de fakkel over van Dirk, in de serie van de NUMA-files. In alle boeken speelt de fictieve organisatie NUMA, die aan oceanografisch onderzoek doet, een belangrijke rol.

Clive Cussler is ook een verzamelaar van oude auto's. Deze zijn te bezichtigen in het Cussler Museum in Arvada. Veel van deze oude auto's komen ook terug in avonturen van Dirk Pitt, net zoals Clive Cussler die zelf ook vaak ergens in zijn eigen boeken terugkomt.

CSS Hunley

Cussler is een actief zoeker naar gezonken schepen. Dit doet hij vanuit de door hemzelf opgerichte en geleide NUMA. Eén van zijn bekendste vondsten is die van de CSS Hunley. Deze vond hij in 1995 en werd geborgen in 2000. Daarnaast heeft hij tientallen andere schepen geborgen. Boeken

Sinds 2005 worden alle boeken van Clive Cussler in het Nederlands uitgegeven door uitgeverij The House of Books. Voorheen verschenen ze in pocketvorm door Zwarte Beertjes in samenwerking met A.W. Bruna Uitgevers; dit waren enkel de verhalen van Dirk Pitt.

cussler_clive_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:53 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online