Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


cusick_henry_ian_-_biografie

Cusick, Henry Ian

Biografie


Henry Ian Cusick (Trujillo, 17 april 1967) is een Schots-Peruaans toneel-, televisie- en filmacteur.

Levensloop
Cusick werd geboren in Trujillo, Peru als zoon van een Peruaanse moeder en een Schotse vader. Hij groeide op in Trinidad en Tobago, waar hij rooms-katholiek werd opgevoed. Op 15-jarige leeftijd verhuisde hij naar Schotland waar hij een half jaar op de Royal Scottish Academy of Music and Drama zat, een toneel- en muziekschool. Aanvankelijk was hij vooral op het toneel te zien, hij speelde hoofdrollen in onder andere de producties The Picture of Dorian Gray, The Marovitz Hamlet en Horner. Zijn vertolking van het personage Torquato Tasso in de gelijknamige theaterproductie voor het Internationale festival van Edinburgh maakte hem tot kanshebber voor een Ian Charleson Award van 1995.

Wat eind jaren 90 begon met kleine rolletjes in televisieseries leidde tot zijn doorbraak in de televisiewereld in 2001, toen hij te zien was in meerdere afleveringen van de Britse ziekenhuisserie Casualty. Zijn wereldwijde doorbraak vond plaats in 2005 toen zijn personage “Desmond” werd geïntroduceerd in de televisieserie Lost. Zijn rol leverde hem een Emmy Award-nominatie op. Sindsdien speelde hij in het tweede en derde seizoen van de serie, en ook in het vierde seizoen zal Cusick de rol van Desmond blijven spelen.

Andere producties waarin Cusick een rol had waren het vijfde seizoen van 24, The Book Group, Midsomer Murders en de films 9/Tenths en Hitman.

Privéleven
Cusick woont samen met zijn vrouw Annie en zijn drie zoons Elias, Lucas en Esau op het eiland Hawaï. Na veertien jaar samengewoond te hebben trouwde hij op 15 juli 2006 met zijn vrouw.

cusick_henry_ian_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:53 (Externe bewerking)



Er zijn 7 bezoekers online