Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


cruz_penelope_-_biografie

Cruz, Penélope

Biografie


Penélope Cruz Sánchez (Madrid, 28 april 1974) is een Spaanse filmactrice.

Biografie

Penélope Cruz won in 2009 onder meer de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol en een BAFTA Award met haar optreden in Vicky Cristina Barcelona. Ook voor haar rollen in Volver en Nine kreeg ze een Oscarnominatie, respectievelijk voor beste actrice en beste vrouwelijke bijrol. Voor Volver won ze tevens een César en een European Film Award.

Als kind was ze een danseres en verliet ze de middelbare school om een danscarrière op te starten. Ze studeerde klassiek ballet aan het Nationaal Conservatorium in Madrid, en theater op de school van Christina Rota in New York.

Door haar stijl en voorkomen wordt ze wel eens vergeleken met Sophia Loren.[bron?] Haar eerste films waren in het Spaans. Haar film Belle Epoque won een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Ze speelde naast Matt Damon in All the Pretty Horses en met Tom Cruise in Vanilla Sky, een remake van het Spaanstalige Abre los ojos, waarin ze hetzelfde personage speelt.

In 2011 kreeg Cruz een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.

Privéleven

Cruz was verloofd met Tom Cruise, maar tot een bruiloft kwam het niet. Begin juli 2010 trouwde ze in het diepste geheim met acteur Javier Bardem, met wie ze op dat moment tweeënhalf jaar een relatie had.[1] Hun eerste kind, een zoon, werd geboren in Los Angeles op 22 januari 2011.

cruz_penelope_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:53 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online