Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


croiset_jules_-_biografie

Croiset, Jules

Biografie


Julien Gustave (Jules) Croiset (Deventer, 9 oktober 1937) is een Nederlands acteur.

Croiset werd geboren als zoon van Jeanne Verstraete en Max Croiset. Hij is een broer van Hans Croiset en vader van de acteurs Vincent Croiset en Niels Croiset. Eli Asser is en Gerard Croiset was, een oom van hem. Aan moederskant was hij de neef van Coen Flink en Guus Verstraete jr..

Jules Croiset debuteerde in 1955 als acteur, en ontving in 1979 de Louis d'Or voor zijn rol als Platonov in het gelijknamige toneelstuk van Anton Tsjechov.

Croiset was ook actief als filmacteur. In 1974 speelde hij de hoofdrol in Help! de dokter verzuipt, naar het gelijknamige boek van Toon Kortooms. Daarnaast speelde hij in diverse Nederlandse televisieseries; onder meer in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? en Vrienden voor het leven, Medisch Centrum West en in een aflevering van Baantjer en één van Flikken Maastricht (Aflevering: Pillen (2008). Ook werkte hij mee aan musicals (A Little Night Music, Anatevka). Tevens sprak hij de rol in van Hugo de Bokkenrijder, in Villa Volta in de Efteling. In 2001 speelde Croiset de hoofdrol in het uit het Zweeds vertaalde stuk De Troubadour Van IJmuiden, over het leven van Cornelis Vreeswijk.

Zelfontvoering

In 1987 behoorde hij tot de personen die de opvoering van Het vuil, de stad en de dood van Rainer Werner Fassbinder (de afstudeervoorstelling van de jonge regisseur Johan Doesburg) in Rotterdam trachtten te verhinderen. Hij ging hierbij zover dat hij dreigbrieven schreef, en zijn eigen ontvoering in scène zette. De Belgische politie ontmaskerde de daad. Over de gebeurtenissen schreef hij het boekje Met stomheid geslagen (1989). Harry Mulisch schreef over dezelfde affaire het boekenweekgeschenk Het theater, de brief en de waarheid (2000), dat Freek de Jonge inspireerde tot zijn voorstelling De conferencier, het boekenweekgeschenk en de leugen.

croiset_jules_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:53 (Externe bewerking)Er zijn 21 bezoekers online