Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


cranston_bryan_-_biografie

Cranston, Bryan

Biografie


Bryan Lee Cranston (San Fernando, 7 maart 1956) is een Amerikaans acteur, stemartiest, scenarioschrijver en filmregisseur. Hij won in 2014 een Golden Globe en Primetime Emmy Award voor zijn hoofdrol als Walter White in de misdaadserie Breaking Bad, waarvoor hij in 2008, 2009, 2010 en 2014 Primetime Emmy Awards won. Daarnaast werden hem meer dan tien andere prijzen toegekend en werd hij voor meer dan veertig andere genomineerd. Cranstons omvangrijkste rol is die in de komedieserie Malcolm in the Middle, waarin hij meer dan 150 afleveringen Hal speelde.

Jeugdjaren
Cranston werd geboren in Canoga Park, Californië, als zoon van Peggy Sell, een radiopresentatrice, en Joseph L. “Joe” Cranston, een acteur en filmproducent.[1][2] Cranston groeide een deel van zijn leven op bij zijn grootouders, die oorspronkelijk uit Duitsland en Ierland komen. Cranston groeide vervolgens op in de Los Angeles-regio, ging naar Canoga Park High School en behaalde zijn associate degree in politiewetenschappen aan Los Angeles Valley College.

Carrièreverloop

1982–1999
Cranston begon zijn acteercarrière na een opstart in lokale en regionale theaters. Daarvoor werkte hij al als jeugdacteur, maar zijn ouders hadden hun twijfels hierover en besloten om het acteerwerk nog een aantal jaren uit te stellen.[2] Vanaf de late jaren 80 werkte Cranston als acteur, startende met kleine bijrollen en commercials, waaronder voor Lays, Honda Accord en Coffee-Mate. Ook werkte hij als stemacteur voor Japanse animeseries, die hij in het Engels vertolkte, onder de artiestennaam “Lee Stone”.

Cranston was tevens een castlid van de televisieserie Loving, waarin hij de rol van Douglas Donovan speelde, tussen 1983 en 1985. Ook speelde hij in de kortlopende televisiereeks Rainsing Miranda, in 1988. Andere grote rollen had Cranston als Buzz Aldrin, in de HBO-serie From the Earth to the Moon, evenals rollen in That Thing You Do! en Saving Private Ryan.

Vanaf 1994 had Cranston een terugkerende rol in Seinfeld, als tandarts Tim Whatley. In 1999 speelde hij tevens in de komische televisieserie The King of Queens, en regisseerde hij de film Last Chance (1999).

2000 – heden
Vanaf 2000 kreeg Cranston een hoofdrol in de televisieserie Malcolm in the Middle. Voor zijn optreden ontving hij drie Emmy-nominaties, en hij regisseerde zelf een aantal afleveringen. In de daaropvolgende jaren had Cranston rollen in films als Little Miss Sunshine, Illusion en Terror Tract.

Sinds 2008 speelt Cranston de hoofdrol in de AMC-televisieserie Breaking Bad, als Walter White. Dit personage is scheikundeleraar. Op het moment dat zijn vrouw zwanger is van hun tweede kind, stort Walters wereld in. De dokter heeft namelijk vastgesteld dat hij terminaal ziek is. Walter heeft longkanker en lijkt niet lang meer te zullen leven. Om er voor te zorgen dat zijn gezin na zijn dood niet in een financiële crisis belandt, besluit Walter over te schakelen naar een leven als misdadiger. Met de hulp van Jesse, een uitgevallen leerling die in zijn klas heeft gezeten, maakt en verkoopt hij de drug methamfetamine. Cranston won een Emmy-award voor de eerste drie seizoenen van de show. Vanaf het vierde seizoen is Cranston producent van de serie, en was hij opnieuw Emmy-genomineerd.

Vanaf 2010 heeft Cranston voornamelijk, naast zijn hoofdproject Breaking Bad, ondersteunende rollen, waaronder in de dramafilm The Lincoln Lawyer, en bijrollen in succesvolle thrillers zoals Drive, Contagion, John Carter, Madagascar 3 en Rock of Ages. Hij speelde tevens een hoofdrol in de film Argo. In 2013 kreeg hij voor zijn televisiewerk een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Persoonlijk
Cranston is getrouwd met Robin Dearden, die hij ontmoette op de set van de televisieserie Airwolf (1984). Cranston speelde de slechterik, die haar gegijzeld hield. Ze hebben samen één dochter. Cranston was eerder getrouwd met Mickey Middleton, een schrijver.

Cranston speelde honkbal in zijn schooljaren. Hij is fan van de Los Angeles Dodgers. Cranston is mede-eigenaar van het onafhankelijke theater Cinemas Palme d'Or in Palm Desert. Hij is een sterke aanhanger van homorechten en het homohuwelijk.

cranston_bryan_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:54 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online