Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


cramer_ben_-_biografie

Cramer, Ben

Biografie


Bernardus (Ben) Cramer (Amsterdam, 17 februari 1947) is een Nederlandse levensliedzanger en musicalster. Eigenlijk is zijn achternaam Kramer, maar hij schrijft het met een C omdat dat internationaal praktischer is.

Hij werkt na de ULO twee jaar als jongste bediende bij een verzekeringsmaatschappij en wint samen met zijn begeleidingsgroep The Sparklings in 1964 een talentenjacht in Amsterdam. Hij maakt in 1966 The Sparklings zijn televisiedebuut bij het NCRV-programma Twien. Hij wordt ontdekt door zangeres Annie de Reuver en heeft eind 1967 een hit met zijn eerste single: Zai Zai Zai bereikte de zevende plaats in de Veronica Top 40.

Hij zou dit succes op de hitparade niet meer evenaren. Ook zijn bekendste hit, De clown uit 1971, bleef steken op de vijftiende plaats. Bij deelname aan het Eurovisiesongfestival in Luxemburg eindigde Kramer met het door Pierre Kartner geschreven De oude muzikant als veertiende van de zeventien deelnemers.

Er volgden in de jaren zeventig nog enkele bescheiden hitjes, maar na 1980 neemt het succes af en flopten zijn platen. Alleen als jurylid bij het Nationaal Songfestival (1982) trok hij de aandacht door als één van de weinigen voor het lied Fantasy island te stemmen, wat hem door het publiek in dank werd afgenomen.

In 1986 ziet hij Dick Rienstra een rol spelen in Ronde Ka bij het Volkstoneel van Beppie Nooij jr. en dat lijkt Ben Cramer heel leuk, waarna Carry Tefsen het aandurft om hem een rolletje te geven. In 1989 komt hij te werken voor Stage Entertainment, het musicalbedrijf van Joop van den Ende. Hij staat voor het eerst op de planken bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen toen hij de rol van Juan Perón vertolkt in de musical Evita van Andrew Lloyd Webber. Vervolgens speelt hij, ook in Vlaanderen, onder meer in de musical Chicago (1991-1992), maar in Nederland wil het nog steeds niet lukken, ondanks alle goede audities. Hij is toen naar San Francisco vertrokken, waar hij weer schittert als Juan Perón in Evita. In 1992 krijgt hij een Edison voor zijn album Alles wordt anders. Terug in Nederland speelt hij de titelfiguur in The Phantom of the Opera (1993-1996) en speelt hij de rol van Zoser in Aïda (2001-2003). In deze tijd speelt hij ook in de speelfilm De zeemeerman en Filmpje. In 2006 speelt hij in de musical Belle en het Beest als Maurice, de vader van Belle en in Chess. Tevens speelt hij gastrollen in televisieseries Flodder, Baantjer (aflevering 8 van seizoen 4, de Cock en de moord op de volkszanger)en Spangen.

Ben Cramer neemt ook deel aan het televisieprogramma Big Brother VIPS (2000) en tevens speelt hij de rol van Ed Doeselaar in de dramaserie Westenwind (1999-2001). Hij heeft een rol in de speelfilm Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek van regisseur Martijn van Nellestijn (2008) en speelt hij reder Bos in de musicalversie van Op Hoop van Zegen (2008-2009).

In 2011 is Ben Cramer één van de deelnemers tijdens het eerste seizoen van het programma Ali B op volle toeren van de TROS. De formule van het programma is dat een (Nederlandse) rapper gekoppeld wordt aan een bekende Nederlandse artiest, al dan niet van weleer en dat de twee gekoppelde artiesten een nieuwe uitgave -in hun eigen stijl- moeten maken van een hit van de ander. Rapper Fresku was gekoppeld aan Ben Cramer en hij maakte een nieuwe versie van De Clown uit 1971 en Cramer maakte een remake van Twijfel, de eerste single van Fresku uit 2009.

Ben Cramer is getrouwd met Carla (voor hem zijn derde huwelijk en voor Carla haar eerste huwelijk) en woont in Baarn. Uit dit laatste huwlijk zijn geen kinderen voorgekomen. Uit zijn eerste huwelijk heeft Ben cramer drie kinderen en uit zijn tweede huwelijk met Desirée heeft hij een zoon, Tom Kramer en een dochter, Shanna Kramer, die als (musical)zangeres in zijn voetsporen getreden is en met wie hij samen in 2009 een muziek CD heeft opgenomen.

cramer_ben_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:54 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online