Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


count_duckula

Titel: Count Duckula

Nederlandse/Belgische titel: Graaf Duckula

Uitgebracht: Nederland, 6 oktober 1989 / België, -

Genre: Horror/Komedie - Animatie | 22 min. | .. jaar

Productiemaatschappij: Cosgrove Hall Films - TV Serie (1988–1993) | Budget:

Oorspronkelijk uitgebracht: UK, 6 september 1988

Regisseur:

Auteur(s) | Bedenkers(s):

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -


Acteurs / Stemmen o.a.:
= May, Jack - (Igor (42 episodes, 1988-1993)
Wax, Ruby - (ZeeZee LaMoure (12 episodes, 1988-1993)
= Trueman, Brian - (Nanny (42 episodes, 1988-1993)
= Hibbert, Jimmy - (Sviatoslav (42 episodes, 1988-1993)
= Jason, David - (Count Duckula (41 episodes, 1988-1993)
= Clayton, Barry - (Narrator (41 episodes, 1988-1993)


Korte inhoudsopgave:
Het verhaal (zoals dat iedere aflevering in het beginfilmpje te zien was) was dat Duckula al eeuwenlang als vampier actief was. Hij kon alleen vernietigd worden door blootstelling aan zonlicht, of door een houten staak, door het hart gedreven. Duckula was dan ook al vele malen doodgegaan. Hij keerde echter altijd weer terug, door een mystiek ritueel, dat iedere eeuw werd uitgevoerd wanneer de maan in de juiste stand stond. Elke incarnatie van Duckula had weinig tot geen herinneringen aan zijn verleden. Daardoor was iedere incarnatie vrij om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. De vampier had hierdoor een hele dynastie van “Graven van Duckula” achter zich. De verschillende succesvolle generaties bevatten onder meer ridders, tovenaars, wetenschappers, artiesten en zelfs professionele gokkers. Ieder van hen was in het geheim tevens vampier.

Maar, zoals het openingsverhaal vertelt, “helaas verliep de laatste reïncarnatie niet volgens plan”. Voor een succesvol resultaat van het ritueel was bloed nodig, de bron van het leven voor een vampier. Maar het personeel verving dit per ongeluk met tomatenketchup. De nieuwste incarnatie van Graaf Duckula werd derhalve geen bloeddorstige vampier, maar een vegetarisch exemplaar. Hij was meer geïnteresseerd in sappige wortels dan in het jagen op slachtoffers. Igor was daar uiteraard niet blij mee. Sterker nog: zijn “nieuwe” meester was geheel geobsedeerd tot het najagen van roem en rijkdom als artiest.

De tekenfilm draaide vaak rond Duckula's avonturen in een zoektocht naar roem en rijkdom, bijgestaan door de mogelijkheid om vanuit het kasteel rond de wereld gestuurd te worden. Een andere rode draad in de serie was Igor en zijn almaar terugkerende pogingen om Duckula in een echte vampier te veranderen. Sommige afleveringen tonen Duckula's aartsvijand “Doctor Von Goosewing” (waarschijnlijk geïnspireerd op Dr. Abraham van Helsing, de vijand van Dracula), een vampierjager die weigert te geloven dat de huidige incarnatie van Duckula absoluut onschadelijk is.

Opmerkingen:

Info:
Graaf Duckula is een fictief persoon, een vegetarische vampiereend, in de gelijknamige tekenfilmserie, geproduceerd door de Britse studio Cosgrove Hall, en een spin-off van Dangermouse, een serie waarin een slechte versie van Graaf Duckula regelmatig voor het voetlicht verscheen.

De serie verscheen in Engeland voor het eerst op televisie op 6 september 1988. Er werden in totaal 65 afleveringen gemaakt, en iedere aflevering was 22 minuten lang. Rond het jaar 1990 verscheen de serie ook op de Nederlandse televisie. De serie werd rond de klok van zeven uur uitgezonden op Nederland 3, globaal tussen Sesamstraat en het NOS journaal. Hoewel de serie nog enige jaren op de Britse televisie te zien was, is hij in Nederland nooit herhaald.

De serie was in enige mate een parodie op het verhaal van Graaf Dracula. Gesitueerd in Transsylvanië leefde Duckula in een spookachtig kasteel, samen met zijn knecht Igor en zijn kindermeisje “Nanny” (standaard met haar arm in een mitella). Alle personages in de serie waren vogels.


count_duckula.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:54 (Externe bewerking)Er zijn 26 bezoekers online