Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


connolly_billy_-_biografie

Connolly, Billy

Biografie


William “Billy” Connolly jr., CBE (Anderston, Glasgow, 24 november 1942) is een Schots komiek, acteur, muzikant en presentator. Zijn bijnaam luidt “The Big Yin”.

Levensloop
Connolly werd geboren in Anderston, Glasgow, in Schotland. Zijn moeder Mary Connolly werkte in een ziekenhuis als bediende in een cafetaria. Begin jaren zestig werkte Billy Connoly nog als lasser van verwarmingsketels aan de scheepswerven van Glasgow, een carrière die hij tegen het einde van het decennium opgaf om folkzanger in de groep The Humblebums (met o.a. Gerry Rafferty) te worden. Later trad hij ook op als solozanger. Begin jaren zeventig maakte hij de overstap van folkzanger naar volwaardig cabaretier. Connolly is ook een acteur en verscheen in films als Indecent Proposal (1993), Muppet Treasure Island (1996) en Mrs Brown (1997), waarvoor hij werd genomineerd voor een BAFTA Award.

In 2001 publiceerde Pamela Stephenson een biografie van haar man met de titel Billy. Het schetst zijn carrière en leven, met inbegrip van het seksueel misbruik door zijn vader, dat van zijn tiende tot zijn veertiende jaar duurde. Connolly schreef ook zelf verschillende boeken, waaronder Billy Connolly (eind 1970) en Gullible's Travels (begin 1980), beide op basis van zijn podiumoptreden, maar ook boeken op basis van een aantal van zijn “World Tour”-serie voor de BBC. In december 2014 was Connolly te zien als de dwergenkoning Daín II van de IJzerheuvels, in de afsluitende film van de Hobbit-trilogie ‘The Battle of the Five Armies’ van regisseur Peter Jackson. Connolly is twee keer getrouwd.

connolly_billy_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:55 (Externe bewerking)Er zijn 24 bezoekers online