Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


connery_sean_-_biografie

Connery, Sean

Biografie


Thomas Sean Connery (Edinburgh (Schotland), 25 augustus 1930) is een Schots acteur. Hij is het best bekend als de eerste officiële James Bond.

Sean Connery werd geboren in een arm gezin. Op zijn dertiende verliet hij de schoolbanken om melkboer te worden en drie jaar later ging hij bij de marine. Daar werd hij op zijn achttiende afgekeurd vanwege een zweer. Hierna werd hij vrachtwagenchauffeur.

Connery deed mee aan bodybuildingwedstrijden en werd in 1953 derde in een Mr. Universe-verkiezing.

James Bond

Sean Connery is in eerste instantie bekend geworden door zijn rol als James Bond. Via de lezers van een Londense krant werd hij verkozen om de rol van Ian Flemings James Bond te vertolken in Dr. No (1962). Naast deze eerste James Bond-film, speelde Connery in de volgende Bond-films:

From Russia With Love (1963)
Goldfinger (1964)
Thunderball (1965)
You Only Live Twice (1967)
Diamonds Are Forever (1971)

Ook speelde hij in de niet-EON Productions Bondfilm Never Say Never Again (1983). Voorts heeft hij zijn stem verleend in de game James Bond 007: From Russia With Love (2005).

Na James Bond

Na de James Bond reeks speelde Connery in tal van andere grote producties, waaronder Indiana Jones and the Last Crusade (1989), waarin hij Henry Jones, de vader van Indiana Jones, speelt.

Pensioen

Er waren sterke geruchten dat hij weer de vader van Indiana Jones zou gaan spelen in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008), maar hij heeft te kennen gegeven het definitief niet te doen. Tevens waren er geruchten over een rol als slechterik in de Bondfilm na Quantum of Solace, maar Connery geeft zelf aan definitief met pensioen te zijn.

Onderscheidingen

Connery kreeg een BAFTA als beste acteur voor zijn rol als William van Baskerville in The Name of the Rose uit 1986. In1988 werd hij genomineerd voor een oscar voor zijn rol van Jimmy Malone in The Untouchables, die hij ook gewonnen heeft. Daarnaast begon hij in de jaren negentig met het produceren van films.

Hoewel hij niet meer in Schotland woonde, was Sean Connery actief in de Scottish National Party, die streefde naar meer autonomie voor Schotland. Op nieuwjaarsdag 2000 werd Connery, ondanks zijn Schots nationalisme, tot ridder geslagen door de Britse koningin Elizabeth II, en mocht zich voortaan “sir” Sean noemen.

In juni 2006 ontving Connery de prestigieuze American Film Institute Achievement Award, enkele maanden nadat hij had aangekondigd met pensioen te gaan.

In de zomer van 2008 lanceerde Connery zijn boek Being A Scot. Hij geeft in zijn memoires onder meer zijn visie op de vele aspecten van het Schotse leven en de cultuur.

Trivia

In 1989, op 60-jarige leeftijd, werd hij door het Amerikaanse tijdschrift People uitgeroepen tot de Sexiest Man Alive. Hierop reageerde Connery met “Well there aren't many sexy dead men, are there”.

connery_sean_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:55 (Externe bewerking)Er zijn 7 bezoekers online