Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


collins_suzanne_-_biografie

Collins, Suzanne

Biografie


Suzanne Collins (Hartford, 10 augustus 1962) is een Amerikaanse scenarioschrijfster en auteur.

Suzanne Collins wilde aanvankelijk actrice worden, maar uiteindelijk belandde ze achter de schermen. Haar carrière als schrijfster begon in 1991 als scenarioschrijfster van kindertelevisieprogramma’s nadat ze haar master in Dramatic writing aan de Universiteit van New York had gehaald. Ze werkte aan enkele televisieprogramma’s voor Nickelodeon, waaronder de met een Emmy genomineerde series Clarissa Explains It All, The Mystery Files of Shelby Woo, Little Bear, en Oswald. Collins was genomineerd voor de Writers Guild of America voor haar medewerking aan het schrijven van de kerstspecial Santa, Baby!

Na een ontmoeting met kinderboekenschrijver James Proimos raakte Collins geïnspireerd om zelf een kinderboek te schrijven. Haar inspiratie voor Gregor de Bovenlander (Gregor the Overlander), het eerste deel uit The Underland Chronicles, was het boek Alice in Wonderland. Collins dacht dat het voor kinderen die, net als zij, in de stad opgroeiden moeilijk was om zich in te leven in de omgeving waarin Alice in Wonderland zich afspeelt. Want in New York val je niet zo snel in een konijnenhol en áls je al ergens in valt, dan is het onwaarschijnlijk dat je een theekransje vindt.

Collins schreef ook De Hongerspelentrilogie die Van Goor in 2009-2010 uitbracht. De Hongerspelen (deel 1) was deels geïnspireerd door de Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus. Ook haar vaders carrière in de luchtmacht zorgde ervoor dat ze armoede, verhongering en de effecten van de oorlog begreep. Ook begreep ze hoeveel een kind kon verdragen. Het vervolg op het boek werd Vlammen (deel 2), dat later datzelfde jaar uitkwam. Het laatste boek uit de trilogie, Spotgaai (deel 3), kwam in 2010 uit.

Collins woont in Connecticut met haar man Pryor, haar dochter en zoon en haar drie katten.

collins_suzanne_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:56 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online