Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


cleese_john_-_biografie

Cleese, John

Biografie


John Marwood Cleese (Weston-super-Mare (Engeland), 27 oktober 1939) is een Engels acteur, komiek en filmmaker. Hij werd vooral bekend door zijn deelname aan Monty Python's Flying Circus (1969-1974) met zijn absurde humor.

Samen met zijn toenmalige echtgenote Connie Booth maakte hij de legendarische televisiereeks Fawlty Towers (1975-1979) waarin hij zelf de hoteleigenaar Basil Fawlty speelde, en zijn vrouw het kamermeisje Polly. In de aflevering 'The Germans' komt een van de 'silly walks' opnieuw tot leven (“I'll do the funny walk”).

In Nederland was Cleese eind jaren zeventig te zien in een aantal bioscoopreclames waarin hij een sterk op Basil Fawlty gelijkende straatinterviewer speelde die voorbijgangers vroeg naar de bekendheid van de Postgiro (later: Postbank, nu ING): “Do you use Giroblauw?” De voorbijganger had steevast nog nooit van Giroblauw gehoord, waarna Cleese hem er desnoods met geweld toe bewoog om te zeggen dat Giroblauw geweldig was. “There you have it: Giroblauw, absolutely wonderful.”

Monty Python kwam in 1979 weer bijeen om de satirische film Life of Brian te maken, en in 1983 voor Monty Pythons The Meaning of Life.

Later speelde Cleese mee in enkele andere speelfilms, waaronder de door hemzelf geschreven en geproduceerde films A Fish Called Wanda (1988) en Fierce Creatures (1997). Hij speelde de rol van R in de James Bond-film The World Is Not Enough en vervolgens Q in Die Another Day. In 1986 speelde hij de hoofdrol in de humoristische film Clockwise.

Minder bekend zijn zijn rollen in instructiefilms voor commerciële trainingen. Het haarfijn vastleggen van typische gewoonten, in humoristische vorm met een serieuze ondertoon, werd gebruikt om medewerkers in organisaties te confronteren met zichzelf. Beroemd werd de trainingsfilm “Op beurzen niet te kijk staan”.

De maki Avahi cleesei is naar hem genoemd ter ere van zijn behandeling van zaken die met natuurbescherming te maken hebben in films als Fierce Creatures en documentaires als Born to be Wild: Operation Lemur With John Cleese.

In juni 2006 kondigt Cleese aan te stoppen met het spelen in en schrijven van sitcoms. Als reden geeft hij zijn leeftijd en het feit dat het toch nooit beter kan worden dan Fawlty Towers. Wél wil hij nog een boek schrijven over de geschiedenis van de comedy.

Sinds 2005 lijkt Cleese zich echter meer toe te leggen op het doen van stemmen voor films en tekenfilms, onder meer de stem van Samuel in Charlotte's Web (2006) en de stem van Koning Harold in Shrek 3 (2007).

Lionhead Studios vroeg hem, als icoon van de britse humor waar het bedrijf om bekend staat een karakter in te spreken, hij stemde in en is nu als butler Jasper te horen in Fable III.

cleese_john_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:57 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online