Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


clarke_arthur_c._-_biografie

Clarke, Arthur C.

Biografie


clarke_arthur_c..jpg

Sir Arthur Charles Clarke (Minehead (Somerset), 16 december 1917 - Colombo (Sri Lanka), 19 maart 2008) was een invloedrijk Brits sciencefictionschrijver, uitvinder en futuroloog. Hij behoorde tot de Grote Drie van de SF in de 20ste eeuw, samen met Robert Heinlein en Isaac Asimov. Verder was hij lid van de Royal Astronomical Society, oud-voorzitter van de British Interplanetary Society en lid van de Academy Of Astronautics.

Levensloop
Als kind was Clarke al gefascineerd door de sterrenhemel en verslond hij sciencefiction verhalen, veelal meegebracht als pulptijdschriften uit de Verenigde Staten door Britse zeelui. Na zijn middelbare school, waar hij uitblonk in de wetenschapsvakken, kon hij door geldgebrek niet verder studeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg hij wel de kans om zijn technische vaardigheden te tonen. Hij ging bij de technische dienst van de RAF in dienst als radarspecialist en werkte prominent mee aan de verbetering hiervan. Mede hierdoor zou de Royal Air Force de slag om Engeland winnen. Hij zwaaide af als Flight Lieutenant, een graad hoger dan gevechtspiloot. Hierdoor kreeg Clarke na de oorlog wel de gelegenheid om te studeren. Hij slaagde met vlag en wimpel aan het King's College London in elementaire en toegepaste wiskunde en in natuurkunde. In 1945 bedacht Clarke het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Hij ontving hiervoor verschillende eerbewijzen, waaronder de Marconi International Fellowship. Ter ere van hem is de geostationaire baan ook bekend als de Clarke Orbit. Een ander denkbeeld van hem is de ruimtelift, een kabel tussen de aarde en een geostationaire baan, waarlangs een 'lift' mensen en materiaal relatief goedkoop naar de ruimte en terug kan transporteren. Er zijn steeds meer ingenieurs en onderzoekers die menen dat dit in de relatief nabije toekomst inderdaad een haalbaar concept is.

Clarke was een fanatiek duiker en vanaf 1956 verhuisde hij naar het toenmalige Ceylon (nu Sri Lanka ), waar hij het hele jaar zijn hobby kon beoefenen. Naast zijn Britse nationaliteit was hij ook genaturaliseerd tot Sri Lankaan.

Clarke was in 1953 getrouwd met Marilyn Mayfield, een 22 jarige gescheiden Amerikaanse die een zoon uit haar eerdere huwelijk had. Al na zes maanden scheidden ze van tafel en bed hoewel het huwelijk pas in 1964 officieel ontbonden werd. “The marriage was incompatible from the beginning”, zei Clarke[2]. Volgens geruchten[3] was Arthur Clarke homoseksueel maar hij heeft dat nooit bevestigd. In zijn biografie over Stanley Kubrick vermeldde John Baxter Clarke's homoseksualiteit als een van de redenen dat hij naar Ceylon verhuisde omdat daar meer tolerantie was tegenover homo's dan in het Engeland van de jaren '50[4] Michael Moorcock, eveneens een bekend SF-schrijver, schreef over Clarke: “Everyone knew he was gay. In the 1950s I'd go out drinking with his boyfriend. We met his proteges, western and eastern, and their families: people who had only the most generous praise for his kindness. Self-absorbed he might be, and a teetotaller, but an impeccable gent through and through”[5]

Arthur C. Clarkes bekendste boek is waarschijnlijk 2001: A Space Odyssey, gebaseerd op het filmscenario dat hij samen met Stanley Kubrick schreef voor diens gelijknamige film, dat op zijn beurt weer was gebaseerd op Clarkes korte verhaal The Sentinel. De film uit 1968 was baanbrekend en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke werd, samen met Kubrick, zelfs genomineerd voor een Oscar. Clarke schreef nog een aantal vervolgen op 2001, waarvan het eerste, 2010, eveneens verfilmd is.

Verder was Clarke bekend door verschillende populair wetenschappelijke boeken die hij schreef, voornamelijk over ruimtevaart en de toekomst. Ook schreef hij dikwijls een voorwoord voor populair wetenschappelijke boeken van andere schrijvers. Zelf vervaardigde hij een populaire TV-serie: Arthur C. Clarkes wonderlijke wereld waarin hij claims onderzocht van veelal pseudowetenschappelijke schrijvers over het paranormale, Atlantis en dergelijke. Clarke bracht samen met Walter Cronkite verslag uit van de Apollo-maanexpedities.

In 2000 werd Arthur Clarke door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Arthur C. Clarke overleed op negentigjarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn woonplaats Colombo op Sri Lanka.

clarke_arthur_c._-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:57 (Externe bewerking)Er zijn 8 bezoekers online