Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


clancy_tom_-_biografie

Clancy, Tom

Biografie


Thomas Leo (Tom) Clancy jr. (Baltimore, 12 april 1947 – aldaar, 1 oktober 2013) was een Amerikaans auteur van politieke thrillers, gebaseerd op concepten ontleend aan inlichtingendiensten en de militaire wetenschap; zijn naam is tevens een generieke aanduiding voor soortgelijke boeken die door andere auteurs worden geschreven.

Zijn vroege boeken ontlenen hun thematiek uit de Koude Oorlog. Clancy bereikt in zijn boeken door nauwgezet onderzoek een grote mate van realisme. Hij besteedde aandacht aan (fictieve) ecopolitieke motieven en achtergronden, in het bijzonder ook aan de technologie die bij missies wordt ingezet. Vier van zijn boeken zijn verfilmd. Ook werkte hij mee aan een aantal computerspellen waarvan de Rainbow Six-serie, de Splinter Cell-serie en de Ghost Recon-serie het bekendst zijn.

Biografie
Clancy droomde als kind al van een militaire loopbaan, maar een oogprobleem (hij droeg een zeer sterke bril) deed die droom in duigen vallen. In het midden van de jaren tachtig was hij een onbekende verkoper van verzekeringen, met een passie voor de geschiedenis van de scheepvaart. Hij had Engels gestudeerd aan de Loyola Universiteit van Baltimore en droomde ervan een roman te schrijven. Zijn eerste poging, The Hunt for Red October, kreeg goede kritieken en verkocht vrij goed. Het was echter president Reagan die Clancy wereldberoemd maakte: Reagan prees in een interview Red October aan als 'perfect'. De daaropvolgende succesvolle technothrillers maakten van Clancy een van de rijkste Amerikaanse schrijvers. Tom Clancy hield zijn privéleven goed afgeschermd van de buitenwereld.

Hij overleed in een ziekenhuis in Baltimore.


clancy_tom_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:58 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online