Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


chitty_chitty_bang_bang
Boektitels: C > - 001 t/m 100

Titel: Chitty Chitty Bang Bang
Originele titel: Chitty-Chitty-Bang-Bang (1964)

Subtitel: -
Afwijkend titelblad: De wonderauto
Officiële 1e publicatie:

Auteur:

Fleming, Ian
Vertaling: Nicolaas, Thomas
Omslag ontwerp: Bruna, Dick | Omslag illustratie: Burningham, John
Binnenwerk illustratie(s): Burningham, John

Uitgever (jaar): A. W. Bruna & Zoon, Utrecht/Antwerpen - Zwart Beertje 1195 (1968)
Redactie:
Druk: 1e | Uitvoering: Paperback
Soort: Roman | Pagina's: 121
Genre: Science Fiction - Jeugd

ISBN: -
Opmerkingen:


Strip als: -
Hoorspel als: - | Luisterboek als: -
Film als: Chitty Chitty Bang Bang - (I) | TV Serie als: -


e-Boek niet aanwezig


Korte inhoudsopgave:
Een oude racewagen wordt na de laatste crash opgekocht door een opkoper in oude metalen en gestald in een verlopen garage. Twee kinderen die in de buurt van de garage wonen, Jeremy en Jemima Potts, spelen graag in de oude auto. Als ze horen dat de opkoper de auto wil omsmelten vanwege het metaal, proberen ze hun vader, Caractacus Potts, over te halen de auto te kopen. Caractacus is een weduwnaar en uitvinder en woont met zijn twee kinderen en zijn vader in een huis dat vol staat met zijn uitvindingen en rommel. Hij heeft echter weinig succes met zijn uitvindingen en geen geld om auto's te kopen.

Als Jeremy en Jemima spijbelen om een oplossing te vinden, worden ze aangetroffen door Truly Scrumptious, de dochter van de rijke snoepfabrikant Lord Scrumptious. Truly brengt de kinderen naar huis en geeft Caractacus een preek over het schoolverzuim van zijn kinderen. Caractacus is boos over de toon van Truly en negeert haar. Als de kinderen blijven aandringen over de aankoop van de auto, besluit Caractacus zijn nieuwste uitvinding, het “tandenfluitsnoepje” te verkopen aan Truly's vader. Het zijn snoepjes waarop je kunt fluiten. Helaas reageren honden beter op het geluid dan mensen en de fabriek van Lord Scrumptious wordt overlopen door de viervoeters. Als Caractacus op de lokale kermis zijn kappersknipmachine demonstreert moet hij vluchten voor zijn boze klanten. Hij verbergt zich tussen de dansers van een musicalgroep en staat plotseling op het toneel. Het dansen van Caractacus is zo succesvol dat hij veel fooien krijgt, hiermee kan hij eindelijk de auto kopen.

Caractacus ziet dat de auto een wrak is en probeert haar te repareren. Hiervoor gebruikt hij allerlei materialen, zoals een oude roeiboot en de kap van de open haard. Uiteindelijk is de auto klaar, maar de motor maakt een vreemd geluid dat klinkt als “Chitty Chitty Bang Bang”, hetgeen de bijnaam van het voertuig wordt. Niet lang daarna maakt Caractacus met zijn kinderen en Truly een tochtje naar de kust waar ze picknicken. Daar begint Caractacus te vertellen over Baron Bomburst van Vulgaria en de kinderen dromen weg….Het is alsof de vloed opkomt, maar net voordat Chitty in de golven verdwijnt, blijkt de auto te kunnen varen. Als ze terugrijden zien ze hoe opa Potts, de vader van Caractacus wordt ontvoerd door spionnen van de baron Bomburst die Chitty willen stelen. Ze nemen de oude man mee in een luchtschip en worden achtervolgd door Chitty die ook blijkt te beschikken over vleugels.

Caractacus, Truly en de kinderen achtervolgen het luchtschip van de baron naar Vulgaria. Opa Potts blijkt meegenomen naar het kasteel van de baron. Het blijkt dat hij wordt aangezien als de uitvinder van Chitty en de baron dwingt hem om een nieuwe auto te bouwen die kan vliegen en varen. Intussen zijn Caractacus en Truly op verkenning gegaan. Het blijkt dat er in Vulgaria geen kinderen op straat te zien zijn. Ze zijn allemaal gevangengenomen door Barones Bomburst die kinderen haat. Een geschrokken Caractacus rent terug naar de kinderen, maar het is te laat, de beruchte kindervanger heeft Jeremy en Jemima ontvoerd. Een radeloze Caractacus wordt getroost door de Speelgoedmaker. Want hoewel er geen kinderen in het openbaar te zien zijn, wordt er wel speelgoed gemaakt, maar alleen voor de baron. De Speelgoedmaker haat de baron en de barones en heeft geholpen om kinderen te laten onderduiken. Hij wil ook Caractacus en Truly helpen. Samen met de Speelgoedmaker wordt een plan bedacht.

Caractacus en Truly worden vermomd als levensgrote speelgoedpoppen en afgeleverd in het kasteel als cadeaus voor de verjaardag van de baron. Intussen bevrijdt de Speelgoedmaker de kinderen van het dorp en op het juiste moment stortten zij onder leiding van Caractacus zich op de baron en zijn volgelingen. Het land is vrij van de tirannie en opa Potts wordt bevrijd uit de kerkers en reist met zijn zoon, Truly en de kinderen terug naar Engeland. Op het strand is het inmiddels avond en het verhaal is uit. Caractacus rijdt met de kinderen en Truly naar huis. Daar treffen ze Lord Scrumptious aan, die zegt dat hij Caractacus rijk zal maken. Het “tandenfluitsnoepje” blijkt namelijk een groot succes in de dierenwinkels. Caractacus loopt gelijk naar Truly en vraagt haar ten huwelijk, niet lang daarna rijden ze weg in Chitty, die plotseling echt kan vliegen.


chitty_chitty_bang_bang.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:58 (Externe bewerking)Er zijn 27 bezoekers online