Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


charteris_leslie_-_biografie

Charteris, Leslie

Biografie


Leslie Charteris (Singapore, 12 mei 1907 - Windsor, Berkshire (Engeland),15 april 1993) was een Brits-Amerikaanse schrijver, bekend van zijn verhalen rond de “gentleman-boef” Simon Templar, alias The Saint.

Hij werd geboren als Leslie Charles Bowyer-Tin in de stad Singapore, die toen deel uitmaakte van de Gefedereerde Malay Staten. Zijn vader was Chinees en zijn moeder Engelse. Als kind maakte hij al een eigen tijdschrift dat hij vol schreef met artikels, verhalen, gedichten, en een stripverhaal met eenvoudig getekende figuurtjes, waaruit het latere symbool voor The Saint voortkwam.

Zijn ouders zonden hem naar Engeland om te studeren, maar hij wilde zelf liever schrijver worden. Toen zijn eerste boek door een uitgever geaccepteerd werd, verliet hij de universiteit van Cambridge en begon aan een schrijverscarrière. Hij veranderde zijn naam in 1926 in Charteris (naar een zekere kolonel Francis Charteris die hij bewonderde). Hij had ondertussen een aantal zeer diverse banen: onder meer werkte hij op een vrachtschip, in een tinmijn en een rubberplantage, viste op parels en was een tijdje buschauffeur.

In 1928 verscheen zijn derde boek, Meet the Tiger, waarin hij het personage van The Saint introduceerde. Deze dubieuze held, die zichzelf verrijkt op misdadige wijze maar dan wel uitsluitend ten koste van nog ergere misdadigers, zwendelaars of gangsters, was grotendeels gebaseerd op zijn eigen persoontje. In latere verhalen zou de Saint meer gaan samenwerken met de politie om misdaden op te lossen, daarbij gebruik makend van zijn connecties in de onderwereld (naast zijn wel erg uitzonderlijke begaafdheid op zowat alle vlakken); en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd The Saint ook ingeschakeld om spionnen te ontmaskeren.

Met enkele uitzonderingen zou Leslie Charteris gedurende de rest van zijn carrière uitsluitend verhalen van The Saint schrijven. De boeken bestonden vaak uit verschillende verhalen. De uitzonderingen zijn de volgende publicaties: X Esquire (1927), The White Rider (1928), Daredevil (1929), The Bandit (1929), Juan Belmonte, Killer of Bulls (1937), Lady on a Train (1945), Spanish for Fun (1964) en Paleneo (1972.)

In 1932 verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij ging werken als schrijver bij Paramount Pictures (voor de film The Midnight Club met George Raft). Vanwege zijn deels Chinese afkomst kon hij geen permanente verblijfsvergunning in de Verenigde Staten krijgen (dit werd niet toegelaten door de “Oriental Exclusion Act”) en moest hij om de zes maanden een nieuw tijdelijk visum aanvragen; totdat hij en zijn dochter door een speciaal besluit van het Amerikaanse Congres wel het recht kregen om permanent in de Verenigde Staten te verblijven. Later werd hij tot Amerikaans burger genaturaliseerd.

De populariteit van zijn “The Saint”-verhalen groeide, en er kwamen in de jaren 1940 enkele films uit gebaseerd op zijn verhalen. Er kwamen ook The Saint radio-series op de Amerikaanse en op de Britse BBC-radio, en een tijdschrift, The Saint Detective Magazine, later The Saint Mystery Magazine en The Saint Magazine (tussen 1953 en 1967).

Dé grote internationale doorbraak kwam er echter in 1962, toen de Britse televisie begon met de reeks The Saint, met Roger Moore als Simon Templar. De serie liep zes seizoenen en werd een wereldwijd succes (afleveringen uit deze serie zijn ook op DVD heruitgebracht). Leslie Charteris stopte in deze periode met het zelf schrijven van Saint-verhalen, maar liet bewerkingen van scripts uit de televisiereeks met zijn toestemming, uitgeven onder zijn naam. In 1978 kwam er nog een vervolgserie, Return of the Saint met Ian Ogilvy in de hoofdrol. In 1989 werden in Australië enkele televisiefilms geproduceerd met Simon Dutton als The Saint.

In 1997 verscheen de Hollywood-film The Saint met Val Kilmer in de titelrol, die echter ver afweek van de originele Charteris-figuur.

Leslie Charteris schreef ongeveer honderd boeken over The Saint, die soms onder een andere titel heruitgegeven werden. Op het einde van zijn carrière werkte hij enige malen samen met andere schrijvers. In Nederland werden veel vertalingen van Leslie Charteris, onder meer door Havank, (her)uitgegeven in de Zwarte Beertjes-reeks van uitgeverij Bruna, met de typische omslagontwerpen van Dick Bruna.

charteris_leslie_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:59 (Externe bewerking)Er zijn 24 bezoekers online