Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


chaplin_geraldine_-_biografie

Chaplin, Geraldine

Biografie


Geraldine Leigh Chaplin (Santa Monica, 31 juli 1944) is een Amerikaans actrice. Zij werd zowel in 1966 (voor Doctor Zhivago), 1976 (voor Nashville ) als in 1993 (voor Chaplin) genomineerd voor een Golden Globe. Meer dan vijftien andere acteerprijzen werden haar daadwerkelijk toegekend, waaronder een Goya Award voor het Spaans-Argentijnse En la ciudad sin límites

Chaplin is de oudste van acht kinderen die acteur en komiek Charlie Chaplin kreeg met zijn vierde en laatste echtgenote Oona O'Neill. In de film Chaplin speelde ze zodoende de moeder van haar eigen vader.

Zelf trouwde Chaplin in 2006 met de Chileense filmmaker Patricio Castilla, met wie ze al decennia samen was en in 1986 dochter Oona Chaplin kreeg. Ze was destijds al moeder van zoon Shane Saura Chaplin O'Neill , die ze in 1974 kreeg met de Spaanse regisseur Carlos Saura.

Chaplin maakte in 1952 haar film- en acteerdebuut als een klein, niet bij naam genoemd meisje in haar vaders film Limelight. Sindsdien was ze meer dan tachtig keer op het witte doek te zien. Chaplin spreekt naast Engels ook vloeiend Spaans en Frans en heeft zodoende filmrollen in meerdere talen op haar cv.

chaplin_geraldine_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:59 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online