Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


cattrall_kim_-_biografie

Cattrall, Kim

Biografie


Kim Victoria Cattrall (Liverpool, 21 augustus 1956) is een Amerikaanse actrice en schrijfster van Brits-Canadese afkomst.

Het gezin waar zij uit voortkwam telde nog drie andere kinderen. Toen ze nog geen jaar oud was emigreerde het gezin naar Canada. Op haar elfde toen haar Engelse grootmoeder ziek werd, keerde het gezin echter weer terug. Vanaf die tijd nam ze les aan de London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA).

Ze werd voor de eerste keer wereldberoemd in de jaren tachtig met films als Porky's en Mannequin. In de jaren negentig ging het wat minder goed met haar carrière maar sinds 1998 toen ze gecast werd als Samantha Jones voor de serie Sex and the City ging haar carrière weer bergopwaarts.

Cattrall begon haar carrière op 16-jarige leeftijd toen ze haar thuis verliet om alleen te gaan leven in New York. Daar volgde zij een opleiding aan de American Academy of Dramatic Arts. Na de voltooiing van de opleiding tekende ze een 5-jarig filmcontract met de regisseur Otto Preminger. Een jaar later kocht Universal Studios dit contract af en werd zij een van de laatste deelnemers aan het Universal Contract Player System. Haar deelname aan dit project was een grote stap voorwaarts in haar carrière. Gedurende haar tijd bij Universal had zij gastrollen in diverse televisieprogramma's uit diverse genres. Na haar televisiewerk vond ze al snel de weg naar het witte doek. Zij speelde een tegenrol van Jack Lemmon in de film Tribute, die genomineerd was voor een Oscar. Het daaropvolgende jaar speelde ze in de kritisch ontvangen film Ticket to Heaven. Haar vroege succes was een indicatie wat komen ging: zij werd een zeer succesvolle actrice en speelde vele hoofdrollen in kaskrakers.

Als Samantha Jones in Sex and the City verkreeg Kim Cattrall internationale erkenning voor het neerzetten van sexy en hitsige femme fatale. Haar timing en charisma leidde dat de HBO-serie tot een internationaal succes werd uitgebouwd. Zij buitte haar bekendheid als Samantha uit door een rolletje te spelen in een 'stomende' reclame voor het kortlopende Pepsi-product Pepsi One. Haar filmcarrière ging door tijdens het werk voor Sex and the City, toen zij een rol speelde in de film Crossroads met Britney Spears. Er gaan geruchten dat Cattrall een groot salaris eiste voor de serie en dat haar stroeve relatie met mede-hoofdrolspeler Sarah Jessica Parker het einde betekende voor de serie.

Nadat Sex and the City een succes was geworden, buitte zij dit uit door een boek over het vrouwelijke orgasme te schrijven. Dit boek Satisfaction of the female orgasm, werd in Amerika een bestseller. Sinds 2005 heeft ze een nieuw boek uit, genaamd Sexual Intelligence. Dit gaat over het ontstaan van seks, en hoe het allemaal een taboe is geworden

cattrall_kim_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:00 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online