Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


carrey_jim_-_biografie

Carrey, Jim

Biografie


James Eugene (Jim) Carrey (Newmarket, 17 januari 1962) is een Canadees-Amerikaanse acteur. Hij staat bekend om zijn 'als van elastiek' beschreven gelaatsuitdrukkingen en won meer dan dertig filmprijzen, waaronder Golden Globes voor zowel The Truman Show als Man on the Moon.

Carrey is de jongste van vier kinderen van Percy en Kathleen Carrey. Hij trad als kind al op voor iedereen die wilde kijken. Op tienjarige leeftijd stuurde hij zijn CV naar de Carol Burnett-show, en op de middelbare school mocht hij elke dag aan het eind van de lessen tien minuten optreden, op voorwaarde dat hij de rest van de dag zijn gemak hield. Zijn familie leidde geen welvarend bestaan. Om bij te dragen werkte Carrey als tiener na schooltijd in de Titan Wheels-fabriek in Scarborough. Daarna woonde de familie enige tijd in een Volkswagen camper.

Toen Carrey zestien was, stopte hij met school en probeerde hij aan de slag te komen in clubs. In 1979 ging hij naar Los Angeles en werd daar ontdekt door Rodney Dangerfield. Deze bood hem een contract aan als openingsact in zijn show.

Vanaf 1985 was Carrey in films te zien. Hij speelde zijn eerste hoofdrol in Once Bitten. Begin jaren 90 was Carrey een van de hoofdpersonen in de comedyserie In Living Color, samen met Keenen Ivory Wayans.

In 1994 brak Carrey door in de filmwereld met zijn hoofdrol in Ace Ventura: Pet Detective. Met de daaropvolgende films The Mask en Dumb and Dumber werd zijn naam gevestigd als komisch acteur. Carrey speelt niettemin ook serieuzere rollen. In 1998 oogstte hij lof als Truman Burbank in The Truman Show en een jaar later had hij succes als de onbegrepen komiek Andy Kaufman in de biopic Man on the Moon. Voor beide films werd hij voor zijn rol beloond met een Golden Globe. In 2001 speelde Carrey een man met geheugenverlies in The Majestic en in 2004 speelde hij samen met Kate Winslet in Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Critici hebben, met name vanwege zijn aandeel in laatstgenoemde film, er vaak op aangedrongen dat Carrey een Oscar verdient.

carrey_jim_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:01 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online