Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


card_orson_scott_-_biografie

Card, Orson Scott

Biografie


Orson Scott Card (Richland, Washington, 24 augustus 1951) is een Amerikaanse schrijver, vooral bekend van zijn sciencefiction en fantasy werken, maar ook in andere genres actief.

Card startte zijn carrière als schrijver in 1978 met de SF-romans Hot Sleep en Capitol en vervolgde in 1979 met het fantasy-werk Songmaster. Hij werd wereldberoemd met Ender's Game uit 1985 dat evenals de opvolger Speaker for the Dead de Hugo Award én de Nebula Award won. Card is hierdoor de enige schrijver die beide belangrijkste SF-prijzen in twee opvolgende jaren won.

Sindsdien heeft hij ook andere genres beoefend, zoals horror met Lost Boys en thriller met Treasure Box. Andere werken die zijn veelzijdigheid demonstreren zijn The Tales of Alvin Maker, een serie over een alternatieve geschiedenis van de Verenigde Staten waarmee hij vier Locus Awards won, The Abyss, een roman naar de gelijknamige film van James Cameron en Robota een samenwerking met de Star Wars kunstenaar Doug Chiang.

Zijn werken worden gedomineerd door gedetailleerde karakterbeschrijvingen en morele vraagstukken. In een aantal boeken komen religieuze thema's expliciet tot uiting, zoals in Stone Tables over Mozes en Saints over Mormonen-pioniers. In ander werken is Cards Mormonengeloof minder evident, hoewel de Alvin Maker Saga gedeeltelijk een hervertelling is van Het Boek van Mormon en het leven van Joseph Smith, de grondlegger van de Mormoonse leer.

Naast zijn romans en korte verhalen schrijft Card ook non-fictie. Tijdens de jaren 80 schreef hij veel technische artikelen en columns voor computertijdschriften. Hij is ook actief als politiek schrijver en spreker. Na de aanslagen van 11 september 2001 begon hij een wekelijkse column War Watch (later hernoemd naar World Watch), waarvan een archief op zijn website te vinden is.

card_orson_scott_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:01 (Externe bewerking)Er zijn 25 bezoekers online