Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


caine_michael_-_biografie

Caine, Michael

Biografie


Michael Caine, pseudoniem van Maurice Joseph Micklewhite (Rotherhithe (Londen), 14 maart 1933) is een Engels filmacteur. Hij werd geboren in het Londense East End, in een tijd waarin een Cockney accent nog niet zo populair was. Zijn vader was een katholieke lastdrager op de visafslag, zijn moeder een protestantse werkster.

Zijn eerste grote rol was als een Engelse legerofficier uit de hogere klasse in de film Zulu (1963). Vlak daarna kwamen zijn twee bekendste rollen, de spion Harry Palmer in The Ipcress File (1965) en de rokkenjager Alfie (1966). Hij speelde Palmer in nog twee films, en alhoewel hij een bril droeg met hoornen montuur, werd hij toch een sekssymbool. Ook in de jaren '90 speelde Caine nog tweemaal de rol van Harry Palmer. Een van zijn meest succesvolle rollen was die van 'Charlie Crooker' in de legendarische misdaadkomedie The Italian Job (1969). In 1971 groeide hij uit tot cultfiguur dankzij zijn rol als keiharde gangster in Get Carter.

Door de jaren heen is Caine in status gegroeid en hij is een gerespecteerd acteur geworden. Hij heeft zeer veel verschillende rollen gespeeld, onder andere een universiteitsprofessor in Educating Rita (1983), een theaterdirecteur in Noises Off en Ebenezer Scrooge in The Muppet Christmas Carol. Hij is zes keer genomineerd voor een Academy Award, waarvan hij er twee ook won. Zijn eerste Oscar kreeg hij als Best Actor in a Supporting Role in 1986 voor de film Hannah and Her Sisters, de tweede in 1999 voor The Cider House Rules.

Caine werd in 2000 geridderd voor zijn bewezen diensten aan het theater en is sindsdien Sir Maurice Micklewhite. In tegenstelling tot veel andere artiesten gebruikt hij zijn echte naam als hij niet werkt.

caine_michael_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:02 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online