Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


burroughs_william_s._-_biografie

Burroughs, William S.

Biografie


William Seward Burroughs II (Saint Louis (Missouri)), 5 februari 1914 – Lawrence (Kansas), 2 augustus 1997) was een Amerikaans schrijver. Hij was, naast Jack Kerouac, Allen Ginsberg, en Gregory Corso een van de bekendste schrijvers van de Beat Generation.

Hij was de kleinzoon van William S. Burroughs I, uitvinder van de eerste industrieel vervaardigde rekenmachine, en vader van de in 1947 geboren William S. Burroughs III, die eveneens schrijver was, zij het van een noodgedwongen klein gebleven oeuvre, omdat hij reeds in 1981, op 33-jarige leeftijd, overleed.

In 1959 werd hij beroemd door de uitgave van de roman “The Naked Lunch”, een boek met een innovatieve, deconstructivistische structuur waarin hij harde maatschappijkritiek levert, met drugsverslaving en homoseksualiteit als metaforen. Tevens is het een kroniek van zijn eigen ervaringen met gebruik en afkicken van opiaten en homoseksualiteit. Hij maakte in dit boek onder meer gebruik van elementen uit genres als hardboiled, sciencefiction, en porno. Ook zijn enige gedeelten geschreven als satire op wetenschappelijke traktaten.

In het daarop volgende werk, met name in de trilogie “The Soft Machine”, “Nova Express” en “The Ticket that Exploded” past hij de cut-up techniek toe waarbij hij letterlijk tekst verknipt en op een andere manier weer samenvoegt. In zijn latere werk staat het gebruik van deze techniek minder op de voorgrond.

burroughs_william_s._-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:03 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online