Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


burroughs_edgar_rice_-_biografie

Burroughs, Edgar Rice

Biografie


Edgar Rice Burroughs (Chicago, 1 september 1875 - Encino, 19 maart 1950) was een Amerikaans schrijver die vooral bekend werd door zijn boekenreeks over de jungleheld Tarzan.

Burroughs werd geboren in Chicago als de zoon van een zakenman. Hij ging naar de Michigan Military Academy en slaagde daar in 1895. Hij haalde vervolgens het toegangsexamen voor West Point niet en werd soldaat. Na zijn tijd in het leger had hij een aantal tijdelijke banen. In 1899 ging hij voor zijn vaders bedrijf werken, waar hij vijf jaar bleef. Hij trouwde Emma Centennia Hulbert in 1900 en zij kregen drie kinderen: Joan, Hubert en John.

Tegen 1911 begon hij met het schrijven van verhalen. Zijn verhalen waren bedoeld voor publikatie in de zg. pulpbladen, die in die tijd populair waren. Zijn eerste verhaal, Under the Moons of Mars, werd in 1912 in een feuilletonformaat uitgegeven in het All Story magazine. Vanaf dat moment ging hij fulltime schrijven. Tegen de tijd dat het laatste deel van Under the Moons of Mars werd gepubliceerd, had hij twee boeken af, waaronder Tarzan of the Apes dat in oktober 1912 voor het eerst werd gepubliceerd.

Tarzan was een sensatie en Burroughs wilde van deze populariteit profiteren en exploiteerde Tarzan op iedere manier die hij kon bedenken: van een stripverhaal tot een film en koopwaar. Het publiek kon er geen genoeg van krijgen en Tarzan blijft tot op de dag van vandaag een van de meest succesvolle fictionele personen.

Burroughs schreef ook sciencefiction/fantasyverhalen waarbij avontuurlijke aardlingen naar verschillende planeten worden getransporteerd, naar verloren eilanden of naar het binnenste van de holle aarde. Ook schreef hij verhalen in de Western genre en historische romances.

In 1923 zette Burroughs zijn eigen bedrijf op, Burroughs Inc. en begon zijn eigen boeken te drukken. In 1934 scheidde hij van Emma en trouwde met Florence Dearholt (van wie hij in 1942 ook scheidde). Ten tijde van de aanval op Pearl Harbor woonde hij in Hawaï en werkte als oorlogscorrespondent. Hij overleed in Encino in Californië met bijna 70 boeken in zijn bibliografie.

De Burroughs krater op Mars is naar hem vernoem

burroughs_edgar_rice_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:03 (Externe bewerking)Er zijn 22 bezoekers online