Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bulthuis_rico_-_biografie

Bulthuis, Rico

Biografie


Rico Bulthuis (Den Haag, 28 augustus 1911 - Zutphen, 4 oktober 2009) was een Nederlands schrijver van merendeels psychologische thrillers en detectiveromans; poppenspeler, illustrator, fotograaf, ambtenaar en kunstcriticus. Bulthuis publiceerde ook onder het pseudoniem Hans Guignoly. Hij was de vader van Sacha Bulthuis.

Bulthuis was reclamedeskundige en portretfotograaf, en werd na de Tweede Wereldoorlog recensent en kunstcriticus bij de Haagsche Courant. Zijn eerste roman publiceerde hij in 1946. Zijn werk 'De Koorddansers' werd in 1985 bekroond met de Literaire Witte Prijs.

Een ander onderwerp dat de aandacht van Bulthuis had, was het occulte. Hij werkte in de jaren dertig enige tijd voor een waarzegster, welke ervaringen hij verwerkte in het boek 'Madame Clazina Rooselinde, Clairvoyante'. Naar eigen zeggen overigens een flutboek, dat hij vervolgens nooit meer inkee.

Tijdens de oorlog ontmoette Bulthuis Paula Dietz, met wie hij in het huwelijk trad. Zij was de dochter van zenuwarts en parapsycholoog Paul Dietz. Via Dietz kwam Bulthuis in contact met andere parapsychologen, waaronder Wilhelm Tenhaeff aan wie hij weinig goede herinneringen had. Tenhaeff was een pupil van Dietz, maar werd door Bulthuis als eerzuchtig en zelfs als een kwalijk mens omschreven.

Via een Deense kennis kreeg hij enkele boeken over astrologie, een onderwerp waar Bulthuis vervolgens zelf over schreef.

Bulthuis woonde recentelijk in Zutphen met zijn vrouw Anneke. Hij was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

bulthuis_rico_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:03 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online