Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bruijs_joke_-_biografie

Bruijs, Joke

Biografie


Johanna Maria (Joke) Bruijs (Rotterdam, 14 januari 1952) is een Nederlands actrice, zangeres en comédienne.

Joke Bruijs komt uit een muzikale familie; haar vader Kees maakte deel uit van The Four Dutch Serenaders samen met Johnny Hoes. Op vijftienjarige leeftijd begon Bruijs met optredens met radio-orkesten, en niet lang daarna stond ze in het theater, onder anderen met Jan Blaaser, Don Quishocking en Mini & Maxi. Naast cabaret, b.v. bij De Mounties, speelde en zong zij ook in musicals als Kaat Mossel en Mooi Katendrecht. In 1970 nam Bruijs deel aan het Nationaal Songfestival 1970 met het liedje Okido en werd vierde. Ook speelde ze in de klucht “ drie in de pan ”.

Op televisie kwam Bruijs vooral in de schijnwerpers met haar rol als Nel Kooiman in de serie Toen was geluk heel gewoon. Zij speelt daarin naast haar ex-man Gerard Cox, en met Sjoerd Pleijsier en Mouna Goeman Borgesius. Inmiddels is deze serie gestopt. In 2005 werkte Bruijs mee met André van Duins jubileum-theatershow.

In 2003 ontving zij van de stad Rotterdam de Erasmusspeld.

Goede tijden, slechte tijden

Sinds november 2009 speelt Bruijs mee in de soapserie Goede tijden, slechte tijden. Ze speelt Maria de Jong. Maria is de in Canada woonachtige moeder van Rik de Jong (Ferri Somogyi) en Danny de Jong (Jan Kooijman). Bruijs nam de rol over van actrice Janine Veeren die de rol in 1996 en 1997 speelde.

bruijs_joke_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:04 (Externe bewerking)Er zijn 21 bezoekers online