Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bruggen_peter_van_-_biografie

Bruggen, Peter van

Biografie


Peter van Bruggen (26 augustus 1948) is een Nederlands journalist, presentator en diskjockey en werkzaam bij de KRO.

Van Bruggen werd bekend door het radioprogramma Het Weeshuis van de hits. De eerste aflevering werd uitgezonden op 7 oktober 1981 op Hilversum 3. Het (fictieve) weesjongetje Morrison, wiens identiteit nooit door Van Bruggen is vrijgegeven, was een belangrijke schakel in het programma. Het programma werd eerst op woensdag en later iedere zondagmiddag uitgezonden.

Eveneens speelde Van Bruggen in de jaren tachtig wekelijks een rol in het programma Radio de Zwarte Roos waarin hij “Dub” en andere personages en stemmetjes opvoerde, tezamen met Anne van Egmond en Hans Hoekman. Het KRO-programma verbeeldde een fictieve, ongeregelde radiopiraatzender “onder auspiciën van de K.R.O omroeporganisatie” waar amateuristische reclameboodschappen en grappen te horen waren.

Het programma sneuvelde door de invoering van de horizontale programmering in januari 1992 door de AKN-omroepen, waar Station 3 uit ontstond. De laatste keer dat het Weeshuis van de Hits op de popzender van de Publieke Omroep te horen was, was op zondag 29 december 1991. Van Bruggen presenteerde op het nieuwe Station 3 een programma, waarin het spelletje “Zeg 's euh” centraal stond. In september 1992 gingen alle omroepen op Radio 3 horizontaal programmeren (iedere omroeporganisatie kreeg vaste tijden op een dag toegewezen om op uit te zenden). De KRO kreeg de ochtenduren van 6.00 tot 9.00 uur toegewezen. Samen met Jeanne Kooijmans presenteerde hij op Radio 3, de voorloper van 3FM, The Breakfast club. Dit werd een populair programma en het kreeg onder meer bekendheid door de grootscheepse protestkaartenactie Ik ben woedend. In juni 1997 besloot de leiding van de KRO om te stoppen met het programma, omdat de omroep wilde verjongen en vernieuwen. Op 1 januari 1998 volgde Edwin Evers het presentatieduo op met zijn programma Evers staat op.

Sinds 1998 is Van Bruggen samensteller en presentator van het programma Route du Soleil en sinds 2009 presenteert hij daarnaast ook Weekend in Radiocity op Radio 6.

bruggen_peter_van_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:05 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online