Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


brown_dan_-_biografie

Brown, Dan

Biografie


Dan Brown (Exeter (New Hampshire), 22 juni 1964) is een Amerikaans schrijver van thrillerfictie, voormalig popzanger en pianist en het meest bekend van De Da Vinci Code. Zijn boeken behoren tot het genre fact fiction (faction), waarbij een verzonnen verhaal wordt verteld tegen een historische achtergrond. Brown werd geïnspireerd door zijn interesse in cryptografie en zijn passie voor codes, symbolen en complottheorieën. Tot dusver werden al meer dan tachtig miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in meer dan veertig verschillende talen, waaronder het Nederlands, Frans, Duits en Italiaans.

Levensloop

Brown groeide op op de campus van de Philips Exeter Academy, een van de meest prestigieuze kostscholen van Amerika. Zijn vader was daar leraar wiskunde. Brown studeerde Engelse literatuur en kunstgeschiedenis aan het Amherst College (Massachusetts), waar hij in 1986 zijn diploma haalde. Daarnaast studeerde hij ook nog in het Spaanse Sevilla.

Na zijn studie gaf hij Spaanse les in Californië, was hij zanger en schreef hij liedjes en gaf - in de voetsporen van zijn vader - enige tijd Engelse les aan de Philips Exeter Academy, waar hij vroeger zelf ook onderwijs volgde. Hij trouwde met Blythe Newlon (1952), die hem hielp in zijn carrière van popzanger en later schrijver. Zij wordt door Dan Brown omschreven als “kunsthistorica en schilder”, hoewel zij niet als zodanig is opgeleid of optreedt. Samen voeren zij het onderzoek uit voor zijn boeken, zo bleek bij de rechtszaak over The Da Vinci Code. [bewerken] Boeken

In 1998 verscheen zijn debuutroman Digital Fortress.

Da Vinci Code

Hij brak echter internationaal door met zijn vierde roman De Da Vinci Code, die in 2004 in talrijke landen (waaronder België en Nederland) maandenlang de bestsellerlijsten aanvoerde. Het boek draait voornamelijk om pseudohistorische complottheorieën die vanaf de jaren 1980 populair werden door boeken als Het heilige bloed en de heilige graal van Michael Baigent c.s. Brown kreeg er de bijnaam “de Umberto Eco voor de gewone man” door, omdat Eco in De slinger van Foucault enigszins verwante thema's in een roman verwerkte.

Film

The Da Vinci Code werd in 2006 onder dezelfde titel verfilmd door regisseur Ron Howard, met Tom Hanks en Audrey Tautou in hoofdrollen. Critici kraakten de film af, die evenwel 750 miljoen dollar opbracht. Brown en zijn vrouw zijn zelf als figurant in de film te zien. Brown componeerde een deel van de muziek van de film en is te horen als zanger.

Ook het boek Angels and Demons werd verfilmd en is in mei 2009 uitgebracht in de bioscoop met opnieuw Tom Hanks in de hoofdrol.

Rechtszaken

Brown werd van plagiaat beschuldigd door zowel de romanschrijver Lewis Perdue als Michael Baigent en Richard Leigh, non-fictie schrijvers over onder meer de Graal.

De aanklacht van Perdue werd ongegrond verklaard.

Brown verscheen voor de tweede zaak in februari 2006 voor de Britse rechter. Baigent en Richard Leigh beschuldigden Brown ervan hun ideeën te hebben overgenomen uit het boek dat ze samen met co-auteur Henry Lincoln schreven en dat eveneens door Random House werd uitgegeven. Zij eisten 15 miljoen euro schadevergoeding. Brown zelf heeft naar schatting ruim 300 miljoen verdiend aan zijn succesvolle boeken. Er zijn meer verwijzingen naar het boek van Baigent en Leigh. Zo gebruikt Brown in de Da Vinci Code “Sir Leigh Teabing” als naam voor de schurk, wat een anagram is van de achternamen van de twee auteurs van het eerdere werk. Bovendien laat hij het personage Teabing mank lopen, net als Lincoln. In april 2006 werd de beschuldiging van inbreuk op de auteursrechten echter niet gegrond verklaard. Anders zouden fictieschrijvers in het algemeen problemen krijgen als ze non-fictie-boeken als inspiratie en bron gebruiken.

De rechter in deze plagiaatzaak, Peter Smith, had een eigen “code” verstopt in zijn uitspraak. Een aantal letters in de tekst was schuingedrukt en vormde zo de code. De letters in de eerste paragrafen spelden “smithy code”; de rest luidde: “jaeiextostgpsacgreamqwfkadpmqzv”. Een advocaat uit Londen decodeerde dit tot “Jackie Fisher who are you Dreadnought” (lett: Jackie Fisher, wie ben je durfal), een verwijzing naar een Britse admiraal. Dreadnought is de naam van een schip dat op het moment van het proces 150 jaar geleden te water werd gelaten.

Kritiek

Brown wordt door velen als anti-christelijk beschouwd vanwege De Da Vinci Code. In de VS viel de film slecht door de impliciete kritiek op de Katholieke Kerk en het verhaal over de nakomelingen van Jezus en Maria Magdalena. Volgens zijn website is Brown een christen.

brown_dan_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:05 (Externe bewerking)Er zijn 3 bezoekers online