Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


brosnan_pierce_-_biografie

Brosnan, Pierce

Biografie


Pierce Brendan Brosnan (Navan (County Meath), 16 mei 1953) is een Iers acteur.

Hij speelde onder meer de titelrol in de vier James Bond-films GoldenEye (1995), Tomorrow Never Dies (1997), The World Is Not Enough (1999), en Die Another Day (2002). Zijn laatste officiële optreden als James Bond was voor het videospel Everything or Nothing (2004) waarin hij zijn uiterlijk en stem voor verleende.

Op 19 juli 2003 ontving Brosnan een koninklijke onderscheiding, de Order of the British Empire (OBE) uit handen van de Britse ambassadeur in de Ierse hoofdstad Dublin. Het is een onderscheiding voor buitenlanders die een bijzondere bijdrage leveren aan de Engelse cultuur. Hij werd gelauwerd voor zijn “buitengewone bijdragen aan de Britse filmindustrie”.

Na zijn ontslag in de James Bond filmserie speelde hij in The Matador (2005), Mamma Mia! (2008) en The Ghost Writer (2010). Van 1982 tot 1987 speelde hij de hoofdrol in de Amerikaanse detectiveserie Remington Steele. Andere films van Brosnan zijn de remake van The Thomas Crown Affair (1999) en After the Sunset (2004).

Biografie

Brosnan verhuisde op jonge leeftijd van Ierland naar Engeland. Er wordt beweerd dat hij besloot acteur te worden nadat hij zijn eerste film zag, de Bondfilm Goldfinger. In het midden van de tachtiger jaren werd hij in de VS een ster door het vertolken van de titelrol in de NBC-televisiedetectiveserie Remington Steele.

Pierce Brosnan richtte samen met Beau St. Clair het filmproductiebedrijf Irish Dreamtime op. Producties van Irish Dreamtime zijn onder andere Evelyn, Laws of attraction en The Thomas Crown Affair.

Brosnan is in Ierland ambassadeur voor Unicef. Tevens steunt hij Sea Shepherd en maakt hij deel uit van de “Board of Advisors” van deze organisatie.

James Bond

Hij kreeg de rol van James Bond aangeboden voor de film The Living Daylights toen Roger Moore ermee ophield, maar door het contract waarmee hij aan Remington Steele gebonden was kon hij dit aanbod aanvankelijk niet aannemen, en kreeg Timothy Dalton de rol. In 1994 was het wel raak. Brosnan maakte vervolgens tussen 1995 en 2002 vier Bondfilms.

In 2005 werd hij ontslagen als James Bond en opgevolgd door Daniel Craig. Hij zei hierover: “Ik had een contract voor vier Bond-films. Die heb ik gedaan, waarop ik de producenten vertelde dat ik graag door zou willen gaan. We waren aan het onderhandelen, maar plotseling veranderden ze van gedachten. Ze zeiden dat ze geen interesse meer hadden. Ik was geschokt en stond perplex. Ik hield van Bond. Hij heeft me zoveel gegeven, niet in de laatste plaats een bekend gezicht op internationale filmmarkt”… “Ik had Casino Royale graag gedaan. Het is de blauwdruk van het Bondpersonage. Het is het verhaal waarin Ian Fleming werkelijk schetste waar Bond voor staat. Ik was teleurgesteld dat het niet gebeurde, maar je kunt daar niet in blijven hangen. Uiteindelijk is het toch een soort spel. Je wint een ronde en je verliest een ronde. Zo ben je er en zo ben je weg. Achteraf was ik toch blij. Nu voelt het als een opluchting”.

brosnan_pierce_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:05 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online