Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


brosens_john_-_biografie

Brosens, John

Biografie


John Brosens (Vlissingen, 1946) is een Nederlandse schrijver van onder andere thrillers en jeugdboeken. Verder publiceert hij poëzie onder het pseudoniem Adriaan Broos. Vanaf 2002 is hij fulltime auteur; daarvoor werkte hij in het onderwijs als onderwijzer, docent engels en remedial teacher.

Brosens studeerde voor onderwijzer aan de Rijkskweekschool te Middelburg (1968) en daarna Engelse taal en letterkunde in Rotterdam (1978). In 1999 behaalde hij het diploma Remedial teacher aan het Nutsseminarium voor Orthopedagogiek te Utrecht, waarna een Master's Degree volgde aan de Universiteit van Greenwich (2000) met het proefschrift “Improving the Reading Attitudes of Reluctant Readers”.

De eerste stappen op het terrein van fictie zette hij met musicals en toneelstukken voor de scholen waar hij werkte. In 1980 raakte hij betrokken bij onderwijskundige producties, voornamelijk schoolboeken voor zijn vakgebied. Het cursusboek Ready Steady (1987, Eurodidakt / Uitgeverij Educatief) was jarenlang marktleider in het volwassenenonderwijs. Al snel volgden er lees- en literatuurboekjes, zoals The Bleeper (1988, Uitgeverij Unicorn) en The Arran Story (1989, Brosco International). In vrijwel alle bibliotheken staat zijn literatuurboek Story Line (1996, Uitgeverij Ellessy) in de kast met niet-uitleenbare naslagwerken.

In 1998 verscheen zijn eerste jeugdroman, Door De Duistere Diepten, een fantasy-achtig verhaal dat weliswaar goede kritieken oogstte maar geen spectaculaire oplagen opleverde. Na de tweede druk werd het uitverkocht verklaard.

De historische jeugdroman Koers Pal Noord werd in 2008 genomineerd voor de Thea Beckmanprijs. Zijn jeugdboek Donna Deletia, Wegtoverheks ontving de Lecticus Luisterboekenprijs 2008.

brosens_john_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:05 (Externe bewerking)Er zijn 10 bezoekers online