Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


broeders_van_de_onbevlekte_ontvangenis_van_maria

Wijckmade, van

Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria

De kabouters Wipneus en Pim zijn de hoofdpersonen van een serie Nederlandse kinderboeken geschreven onder diverse varianten op het pseudoniem B. van Wijckmade.

De auteurs

De eerste zes boekjes werden geschreven door Broeder Bruno van der Made, lid van de congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (officieel Congregatio Fratrum Immaculatae Conceptionis Beatae Mariae Virginis) in het stadsdeel Wijck in Maastricht.

In totaal zijn er vijf auteurs geweest van de Wipneus en Pim boeken, elk onder een ietwat verschillend pseudoniem waarbij de tweede letter de naam van de auteur vertegenwoordigde:

B. van Wijckmade - Broeder Bruno, Bruno van der Made (6 boekjes)
B.J. van Wijckmade - Broeder Jozefus, Sjef Haenen (8 boekjes)
B.W. van Wijckmade - Broeder Wichard, Willie van der Looij (3 boekjes)
B.A. van Wijckmade - Broeder Alfried, Hein Fest (3 boekjes)
B.G. van Wijckmade - Broeder Gregorio, Ed Pieters (17 boekjes)

Het pseudoniem 'A.B. van Wijckmade' staat voor Alle Broeders en is een alternatief pseudoniem voor Broeder Gregorio.

Het eerste Wipneus en Pim boek werd geschreven in 1948, het laatste in 1985. De serie wordt uitgegeven door Uitgeverij Schenk uit Maastricht. De boekjes op A5 formaat zijn gedrukt met een karakteristieke vette schreefletter.

Er zijn in totaal 40 boekjes verschenen, waarvan deel 38 een herschreven versie is van deel 1 en deel 39 een herschreven versie van deel 5.

broeders_van_de_onbevlekte_ontvangenis_van_maria.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:06 (Externe bewerking)Er zijn 24 bezoekers online