Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bradley_marion_zimmer_-_biografie

Bradley, Marion Zimmer

Biografie


Marion Eleanor Zimmer Bradley (Albany (New York), 3 juni 1930 - Berkeley (Californië), 25 september 1999) was een Amerikaanse auteur van grotendeels feministische fantasyromans zoals Nevelen van Avalon (verfilmd als The Mists of Avalon) en voorvechtster van gelijkheid in het schrijversvak.

Geboren op een boerderij in Albany tijdens De Grote Depressie, begon zij met schrijven in 1949 en verkocht haar eerste verhaal aan het tijdschrift Vortex in 1952. Zij was gehuwd met Robert Alden Bradley vanaf 26 oktober 1949 tot hun scheiding op 19 mei 1964. Na haar scheiding huwde zij snel met Walter Breen op 3 juni 1964. Zij bleven gehuwd tot hun scheiding op 9 mei 1990. Tijdens de jaren '50 werd zij geïntroduceerd bij de culturele en campagne voerende lesbische groep de Dochters van Bilitis. In 1965 behaalde ze een Bachelor of Arts aan de Hardin Simmons Universiteit in Abilene, Texas. Daarna verhuisde ze naar Berkeley, Californië om haar diploma te halen aan de Universiteit van Californië - Berkeley tussen 1965 en 1967. Haar eerste kind, David Bradley, en haar broer, Paul Edwin Zimmer, zijn ook schrijvers van fantasy en sciencefiction. Haar dochter, Moira Breen, is een professionele harpiste en zangeres.

Bradleys gezondheid ging jarenlang achteruit en ze stierf in 1999, vier dagen nadat ze een verlammende hartaanval had ondergaan. Haar as werd twee maanden later verspreid bij Glastonbury Tor in Somerset. [bewerken] Literaire carrière

Bradley was de redacteur van de langlopende reeks bloemlezingen Sword and Sorceress waarin de voorkeur werd gegeven aan fantasyverhalen met originele en niet-traditionele heldinnen van jonge, startende schrijvers. Hoewel zij in het bijzonder jonge vrouwelijke auteurs aanmoedigde, nam ze ook bijdragen van mannen op in haar anthologieën. Zij had vaak een grote groep schrijvers op bezoek in Berkeley. Bradley was bezig met het redigeren van haar laatste editie van Sword and Sorceress tot de week voor haar dood.

Zij creëerde de planeet Darkover als de setting voor haar eigen serie. Ze schreef zelf een groot aantal Darkoververhalen en werkte later samen met andere, meestal onbekende, auteurs in het produceren van bloemlezingen. De Darkover-romans kunnen als fantasy met een SF-ondertoon of andersom worden beschouwd, aangezien Darkover een verloren kolonie van de aarde was waar psionische krachten zich hoog hadden ontwikkeld.

Waarschijnlijk is haar beroemdste enkele roman Mists of Avalon, de legende van Camelot vanuit het standpunt van Guinevere en Morgana. Het boek groeide later uit tot een serie.

Onder de pseudoniemen Morgan Ives, Miriam Gardner, John Dexter en Lee Chapman, produceerde Marion Zimmer Bradley in de jaren '60 ook verscheidene romans met homoseksuele en lesbische thema's. Hoewel tamelijk tam volgens hedendaagse normen, werden ze destijds beschouwd als pornografie. Bradley weigerde de titels te onthullen.

In 1966 richtte Bradley mede de Society for Creative Anachronism op. Zij zou ook de naam bedacht hebben.

In 2000 ontving zij de World Fantasy Award voor haar levenswerk. Eerder had ze in 1984 de Locus Award gewonnen met Mists of Avalon (Nevelen van Avalon).

bradley_marion_zimmer_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:07 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online