Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bracke_dirk_-_biografie

Bracke, Dirk

Biografie


Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953) is een Vlaams schrijver van jeugdboeken. Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Later werd hij voltijds schrijver.

Thema's
Voor hij zijn eerste boek Steen schreef, had Dirk Bracke zijn schrijfkunst al uitgeprobeerd op een paar Vlaamse Filmpjes. Met Blauw is bitter zette hij de toon voor zijn verdere werk waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, instellingen en sociale wantoestanden. De beschrijvingen van seks en geweld zijn onverbloemd.

Voor hij met schrijven begint, doet Bracke uitgebreid onderzoekswerk rond het thema waarover hij wil schrijven, zodat hij zijn werk een journalistieke toets kan meegeven. Zo had hij voor Het engelenhuis maandenlang gesprekken met geïnterneerde meisjes in de gesloten instelling De Zande in Beernem. Voor Black reed hij mee met politiepatrouilles door Brussel om inzicht te krijgen in de wereld van de jeugdbendes. Bracke tracht ervoor te zorgen dat elk verhaal - hoe hard en wreed ook - de lezer achterlaat met een positief gevoel.

Het werk van Bracke werd vertaald naar het Deens, Duits, Spaans en Pools. Het engelenhuis is verfilmd in 2010 en Black en Back in 2015.


bracke_dirk_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:07 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online