Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bowles_paul_-_biografie

Bowles, Paul

Biografie


Paul Bowles (New York, 30 december 1910 – Tanger, 18 november 1999) was een Amerikaans schrijver, dichter en componist.

Al op jonge leeftijd worden enkele gedichten van hem gepubliceerd. Hij schreef gedichten en speelde piano om te 'vluchten' voor zijn ongelukkige jeugd.

In 1929 verlaat hij de Verenigde Staten om zijn geluk te beproeven in Parijs. Hij vertrekt een paar jaar later naar Marokko, Tanger. Hier vindt hij veel inspiratie voor zijn boeken, die veelal dit gebied en de cultuur als achtergrond hebben. Ondanks dat hij slechts enkele romans heeft geschreven (w.o. het door Bertolucci verfilmde The Sheltering Sky), betreft het hier tijdloze klassiekers met als voornaamste thema de oppervlakkigheid van de westerse mens en het daaruit voorkomende onvermogen om overeind te blijven als zijn vertrouwde omgeving wegvalt. De afstandelijke beschrijvingen van hoe zijn hoofdrolspelers langzaam te gronde gaan tegen de achtergrond van een genadeloze natuur en afwijkende culturen zijn subliem. Hij heeft veel korte verhalen geschreven, waarvan sommige eigenlijk tot een soort literair horror-genre gerekend kunnen worden.

Werken van Paul Bowles zijn in Nederland uitgegeven door uitgeverij Coen Pranger, uitgeverij Contact en uitgeverij Veen.

In 1938 trouwt hij met Jane Auer (22 februari 1917 – 4 mei 1973). In 1995 keert hij weer terug naar de V.S. voor een festival. In 1999 overlijdt hij op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Tanger. Hij ligt begraven in New York, bij zijn ouders en grootouders.


bowles_paul_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:08 (Externe bewerking)Er zijn 28 bezoekers online