Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bova_ben_-_biografie

Bova, Ben

Biografie


Benjamin William Bova (Philadelphia (Pennsylvania), 8 november 1932) is een Amerikaans sciencefictionschrijver, journalist en redacteur.

Bova haalde zijn bachelorgraad aan de Universiteit van Toronto in 1954. In de jaren 80 ging hij weer studeren en behaalde hij de mastergraad in communicatie aan de Universiteit van New York in 1987 en promoveerde aan de Universiteit van Californië in 1996

Hij werkte enkele jaren als journalist, onder andere voor The New York Times en The Wall Street Journal. Daarna ging hij werken aan lasers voor het Vanguard-programma van de NASA, het eerste Amerikaanse satellietprogramma. In de jaren zeventig was hij redacteur van het SF-tijdschrift Analog na de dood van John W. Campbell en in de vroege jaren 80 bij het tijdschrift Omni.

Zijn vele geschriften, zowel essays als romans, over wetenschap, technologie en de toekomst, voorzien van serieuze wetenschappelijke achtergrond, brachten hem erkenning als één van de visionairs van de SF. Bova voorspelde onder meer de race naar de maan van de 60-er jaren, virtual reality, het Strategic Defense Initiative (Star Wars) en e-books.

Bova heeft als technisch adviseur voor bekende filmregisseurs gewerkt als Woody Allen, George Lucas, en Gene Roddenberry. In 2007 werd hij gevraagd om een beeld te schetsen hoe de toekomst er uit zal zien voor de film Repo Men die in 2010 gaat uitkomen met Jude Law, Forest Whitaker en Carice van Houten. In hetzelfde jaar assisteerde hij bij de verfilming van Altered Carbon van Richard Morgan.

Bova is erevoorzitter van de National Space Society. Hij was voorzitter van de Science Fiction and Fantasy Writers of America in 1990-92. 'In 2001 werd hij gekozen als lid van de American Association for the Advancement of Science. Hij won de Hugo Award voor “Professional Editor” van 1973 tot 1977 en in 1979. In 2007 verdiende hij de John W. Campbell Memorial Award met Titan.

bova_ben_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:08 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online