Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bouwdoos_vergeten_-_verhaal

Jos Lexmond

Bouwdoos vergeten“Pils!” “Vocale orderherkenningsmodule tijdelijk offline, Gelieve Uw bestellingen door middel van Uw keypad te plaatsen. Wij betreuren het U aangedane ongemak en doen er alles aan het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Kan ik iets voor U betekenen?” De boodschappenassistent gluurde om de, in een loop draaiende, projectposter van *Whatnicht & Suckpof heen en keek Kees afwachtend aan. Die zat eigenlijk alleen maar op de vragen: 'merk' en 'hoeveelheid' te wachten. “FOK”
De ai maanden geleden in onbruik geraakte pad werd, na ongeveer een kwartier, in een gigantische stapel ongeregeld teruggevonden. Kees blies het stof eraf en tikte, met de tong uit een mondhoek van de inspanning: Twee kratten Leeuw… De deur meldde dat Rodrigo van Rhijn voor de deur stond. Identiteit bevestigt. 'Ope; beval Kees.
Genoorzaam opende de deur zich en Rodrigo, stormde het partement binnen.
“Keessie, joh. Goed? Ah… leeuwbiertje… lekkuh. Effe hellepuh.”
Rodrigo drukte zijn duim op de 'txmit' toets van de pad.
“Ramkaffr, k'nieuw doen.”
“Bestelling geplaatst,” meldde de boodschappenassistent op de vidmuur vrolijk. Hij had de projectposter zo geminimaliseerd zodat hij hem niet voor zijn uitzicht had.
“Niksie nieuw doen. In kruike,” sprak Rodrigo beslist.
“Hoop in flesse,” mompelde Kees, wantrouwig naar het scherm starend.
Rodrigo grinnikte.
De boodschappenassistent aarzelde even en zei dan: “Slechts een krat beschikbaar. De tweede blijft in nabestelling. Kosteloos annuleren is optioneel. Beschikbare krat is onderweg van Nairobi, via Kaapstad, verdeelstations Timboektoe en Surhuisterveen. Zeventigduizend credits zijn reeds van Uw rekening afgeschreven. Daar uw tegoed niet toereikend was, is uw kredietschuld met eenzelfde bedrag verhoogd. De rente bedraagt vijfentwintig procent op jaarbasis. Huidige kredietschuld: 98.123,12 credits.”
“Nairobi? Leg da?” Rodrigo keek Kees vragend aan, die geschrokken op het 'abort' toetsje ramde.
“Hebbie daan? Sputterpik.” “Niksie daan, leen hellepuh,” zei sputterpik verontwaardigd.
“Abort onmogelijk. Bestelling arriveert in ongeveer vijf seconden. Ongewenst? Dan retourneren. Bedrag zal refund worden met aftrek van tien procent handlingskosten.
“Ga hellepuh betaluh,” gilde Kees.
“Niksie betaluh. Niksie daan,” sputterde Rodrigo verontwaardigd tegen.
De ontvangerkast maakte verdachte geluiden. De zijkanten bolden op. Met een knal schoot het deurtje uit zijn scharnieren.
Voor zover het kon in het parlement van drie bij drie, deinsden de jongens achteruit.
De ontvangerkast vouwde als een bloem open. Een grote houten, met stalen banden verstevigde krat, materialiseerde op de ontvangen/loer die het gewicht wonder boven wonder hield. Even wankelde de krat, maar viel dan toch en belandde met een punt op de grond.
Ruwhouten planken braken krakend. Een van de stalen banden schoot eraf en sprong door de kamer.
“Zenuwe,” bibberde Rodigo, die de band maar net had kunnen ontwijken. Zijn stem sloeg over. 'Nul pils!”
Een vervaarlijk gegrom klonk uit de kist. “Krat leeuw,” krijste Kees in paniek. De herkweekte Kaapse Leeuw was enigszins verdoofd geweest toen ze hem in de krat verpakten, maar begon al weer wat bij te komen en zich behoorlijk kwaad te maken. Het beest wierp zich, steeds woedender, tegen de binnenkant van de krat heen en weer en beukte met zijn machtige klauwen de restanten aan splinters.
Vertwijfeld zochten de jongens een uitweg uit het partement. Die was er niet.
Het partement was gelegen op min dertien. Geen ramen dus. Er was enkel een windowsvenster, dat alleen virtueel open kon. Een ingenieus systeem zorgde ervoor dat er een frisse wind naar binnen waaide als het open stond. Het geurde lichtjes naar lavendel.
Met zijn inkomen kon Kees zich geen buitenpartement veroorloven. Zelfs een binnenpartement op de plus verdiepingen, behoorde niet tot de mogelijkheden.
“Ope, ope, ope,” gilde Kees onophoudelijk tegen de deur, die gehoorzaam drie centimeter open ging, vervolgens tegen de hoge bodemplaat van de krat bonkte en onverrichterzake weer sloot. Volkomen in paniek probeerden de jongens de bodemplaat voor de deur weg te sleuren. Ze scheurden de nagels van de vingers en het vel, tot bloedens toe, van hun handen. Ze voelden het niet.
De leeuw sloeg ze brullend met één haal van zijn klauw tegen de muur. Kees brak zijn nek. Rodrigo had dat geluk niet en keek verbaasd toe hoe het beest zijn tanden in zijn zij zette en een enorme hap uit zijn lichaam scheurde. Een tweede beet maakte hij niet meer bewust mee. Op weg naar de ontbijtzuil bij de liftkoker gleed de naastachterbuur van Kees haast uit over de half opgedroogde plas bloed dat onder de deur door gestroomd was. Na zijn ontbijt, twee rijstgranen broodhammen belegd met instant-ei en sojaspek met daarbij een mok grasklokjesthee met zoethoudertjes, ging hij op weg naar de uitslaapruimte. Bij een meldpunt huishoudelijke zaken meldde hij de verontreiniging bij de partementbeheerder. Die deed een snelle schakeling die hem op de vidmuur van Kees bracht. Hij moest de boodschappenassistent (die op een ontvangstbevestiging wachtte) wegdrukken en zag toen welk een drama zich had afgespeeld in het partement. Het frisse windsysteem werd gebruikt om de leeuw te verdoofgassen en linea recta naar zijn oorspronkelijke bestemming, de dierentuin aan de voet van Olympus Mons op Mars, te sturen.
Haastig opgetrommelde schoonmakers werden onaangenaam verrast door de nalevering van de tweede krat met ditmaal een herkweekte Berber leeuw. De krat materialiseerde meteen toen de ontvangervloer vrijgemaakt was.
Gelukkig bleef de kist dit keer heel, al belandde hij op de voet van een van de schoonmakers. De leeuw werd geretourneerd en de schoonmaker werd een nieuwe voet aangemeten. Daarna stond niets de reiniging van het partement meer in de weg. Een nieuwe huurder stond al te trappelen van ongeduld om het te betrekken. Het incident was er een van velen. Sommige ernstig, de meeste amper opgemerkt. Ze leidden tot wat online aanpassingen van de boodschappenassistent.
Er werd pas besloten hem offline te brengen en aan herdefinitie te onderwerpen, nadat de elfjarige Boulibasaa Magroutte, in hartje Amsterdam, vergat 'bouwdoos' achter ISS te tikken.

bouwdoos_vergeten_-_verhaal.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:08 (Externe bewerking)Er zijn 3 bezoekers online